Να γιατί όλοι στο διαδίκτυο μιλούν για αυτά τα sneakers!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ένα ζευγάρι sneakers έγινε viral στο YouTube – και δεν είναι για το λόγο που σκέφτεστε.

Σε ένα βίντεο που ανέβηκε την Τρίτη αποκαλούμενο “Unboxing: Η πραγματική τιμή των Sneakers”, o influencer Jacques Slade αποκάλυψε το τελευταίο απόκτημα του, ενα ζευγάρι sneakers το οποίο με την πρώτη ματιά θα μπορούσε να θεωρηθεί άλλο ένα καινούργιο trend. Ωστόσο, αν τα προσέξεις πιο προσεκτικά δεν είναι μόνο ένα ζευγάρι παπούτσια. Αντίθετα, είναι ένα ζευγάρι με εξατομικευμένα χαρακτηριστικά που περιγράφουν κρυφά γεγονότα σχετικά με την καταναγκαστική εργασία, που εφιστούν την προσοχή στη δυστυχία της σύγχρονης δουλείας.

Για παράδειγμα, η τιμή για το παπούτσι είναι $90 ή “η εκτιμώμενη τιμή ενός σκλάβου σήμερα”, σύμφωνα με το Ίδρυμα Thomson Reuters, μια οργάνωση αφιερωμένη σε παγκόσμια θέματα όπως η κοινωνικοοικονομική πρόοδος, η εμπορία ανθρώπων και η σύγχρονη δουλεία.

Στην γλώσσα του παπουτσιού είναι τυπωμένος ο αριθμός 40 που ακολουθείται από έξι μηδενικά – δηλαδή 40 εκατομμύρια, τον αριθμό των ανθρώπων που είναι παγιδευμένοι σε συνθήκες δουλείας, σύμφωνα με το ίδρυμα Reuters. Μια ματιά μέσα στο παπούτσι δείχνει τα πέλματα που απεικονίζουν εικόνες ανθρώπων σε συνθήκες εκμετάλλευσης.

Με στόχο την εκπαίδευση των millennials και των αγοραστών μικρότερης ηλικίας, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο οργανισμός επέλεξε τον Slade -του οποίου τα βίντεο έχουν τακτικά περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο views-, για να τονίσει το ζήτημα της ηθικής στην μόδα που επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τις καταναλωτικές συνήθειες των σημερινών αγοραστών.

“Ο Jacques Slade, έχει περάσει ένα κρίσιμο μήνυμα, με τέτοιο ρυθμό και κλίμακα που είναι εκπληκτικό”, δήλωσε ο Monique Villa, Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Thomson Reuters. “Πόσοι άνθρωποι σήμερα, αναρωτιούνται για την ανθρώπινη τιμή των παπουτσιών που φορούν; Ελπίζουμε ότι αυτό το video θα ενθαρρύνει εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη για να το πράξουν.” Από τότε που έκανε το ντεμπούτο του, σημείωσε περισσότερες από 50.000 εμφανίσεις.

Σύμφωνα με το ίδρυμα, 40,3 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι παγιδευμένοι σε συνθήκες δουλείας – αριθμός που είναι ισοδύναμος με τους πληθυσμούς της Αυστραλίας, της Φινλανδίας και της Ελλάδας μαζί – και τροφοδοτούν μια παγκόσμια επιχείρηση που υπολογίζει περίπου $150 δισεκατομμύρια παράνομα κέρδη κάθε χρόνο.

57.000 – ο εκτιμώμενος αριθμός σύγχρονων σκλάβων στις ΗΠΑ

“Λιγότερο από το 2% των σκλάβων θα διασωθεί.”

“$5 είναι το κόστος ενός παιδιού σκλάβου σήμερα.”

Share.

Comments are closed.