Μάικ Μάντελ: «Άνθρωποι σε αυτοκίνητα»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μια μέρα του 1970, ο 19χρονος σπουδαστής φωτογραφίας Μάικ Μάντελ, ψάχνοντας υλικό για ένα πρότζεκτ στο μάθημα, άρχισε να τραβά φωτογραφίες ανθρώπων που μέσα στα αυτοκίνητά τους κινούνταν στους δρόμους του Λος Άντζελες.

Έτσι, τυχαία, ξεκίνησε μια ιστορία μνημειώδους σημασίας φωτογράφισης Αμερικανών μέσα στο πιο αγαπημένο -μαζί με το όπλο, για τους άντρες- απόκτημά τους: το αυτοκίνητο. Σίγουρα, το αυτοκίνητο φιγουράρει συχνά σε φωτογραφίες του σπουδαίου Αμερικανού φωτογράφου Ουόκερ Ίβανς. Σίγουρα, ο φακός του Ρόμπερτ Φρανκ, είκοσι χρόνια μετά από αυτόν του Ίβανς, υμνεί το αυτοκίνητο ως αναπόδραστο συστατικό της αμερικανικής κουλτούρας. Στον Μάντελ, όμως, οι λήψεις είναι λίγο διαφορετικές.
Και γι’ αυτό «ευθύνεται», ίσως, ο ίδιος ο Ρόμπερτ Φρανκ. Ο οποίος, την περίοδο που ο νεαρός Μάντελ είχε αρχίσει να φωτογραφίζει για το πρότζεκτ του μαθήματος, επισκέφθηκε την τάξη και επαίνεσε τη δουλειά του.Ο Φρανκ ήταν το ίνδαλμα του 19χρονου. Ο σπουδαστής φωτογράφιζε έναν ολόκληρο χρόνο σχεδόν, περίπου 60 ρολά φιλμ.

Τώρα, 46 χρόνια μετά, ο ίδιος ο Μάντελ συγκέντρωσε σε ένα άλμπουμ φωτογραφιών κάποιες από εκείνες τις φωτογραφίες. Το άλμπουμ εξέδωσε, στις αρχές Μαΐου, ο οίκος Stanley/Baker, ο τίτλος είναι «People in Cars» και είναι υπέροχο. Στην κυριολεξία, υπέροχο!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share.

Comments are closed.