Ένα παιδάκι, αιχμαλωτισμένο στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στο Τεκάτε του Μεξικού, ένα αγοράκι, μαύρα μαλλάκια κι όλο περιέργεια ματάκια, κοιτάζει προσεκτικά πάνω από το τείχος που χωρίζει τη κομητεία Σαν Ντιέγκο στις ΗΠΑ από το Μεξικό. Υψώνεται λίγο πάνω από 21 μέτρα, τα χεράκια του έχουν μαγκώσει το τείχος, λες και, φοβισμένα, έχουν γραπώσει το σώμα της μάνας του.

Είναι η πρώτη εγκατάσταση του Γάλλου καλλιτέχνη JR στο Μεξικό κι είναι ορατή από την πλευρά του αμερικανικού εδάφους. Ο JR βασίστηκε σε μια φωτογραφία ενός αγοριού 12 μηνών που ζει με τη μητέρα του και τους παππούδες του στο Τεκάτε και την οποία έβγαλε ο ίδιος. Και λέει ότι η ιδέα τού ήρθε σ’ ένα όνειρο.

«Ορισμένοι ονειρεύονται κόσμους-αποκυήματα της φαντασίας, εγώ ονειρεύομαι για τείχη» είπε, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στους «Τάιμς της Ν. Υόρκης».

Δεν είχε πρόθεση να απαντήσει με αυτή την εγκατάσταση στις πολιτικές του Λευκού Οίκου, αλλά η σύμπτωση είναι ευτυχής: ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι επιθυμεί να βάλει τελεία και παύλα στην DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), το πρόγραμμα της προεδρίας Ομπάμα με το οποίο προστατεύονταν οι χωρίς επίσημα χαρτιά ανήλικοι πρόσφυγες από επαναπροώθηση στη χώρα τους.

«Αναρωτιέμαι, ανησυχεί αυτό το παιδάκι για το τι θα συμβεί; Τι να σκέφτεται; Σε ηλικία ενός χρόνου, δεν βλέπεις τα σύνορα ούτε από ποια πλευρά είναι καλύτερα» είπε ο JR

Share.

Comments are closed.