Σου δείχνουμε πως να φτιάξεις μια παραλλαγή του ελληνικού καγιανά

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο καγιανάς είναι φαγητό που συνηθίζεται πολύ στην Πελοπόννησο. Η ονομασία του λέγεται ότι προέρχεται από την τουρκική λέξη kaygana, που σημαίνει ομελέτα με κάτι. Πρόκειται για αυγά με ντομάτα και καμιά φορά κρεμμύδι, πατάτα και άλλα λαχανικά. Κάποιες φορές βάζουν μέσα και παστό ή φέτα.

Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, το αντίστοιχο πιάτο ονομάζεται στραπατσάδα και αποτελείται κυρίως από αυγά με ντομάτα, και μερικές φορές λίγο τυρί.

Στο Μεξικό έχουν μια συνταγή που ονομάζεται huevos rancheros, και δεν είναι τίποτα άλλο από μια παραλλαγή του ελληνικού καγιανά με την προσθήκη καυτερής πιπεριάς και φασολιών!

Υλικά
  • 6 μεγάλα αυγά
  • 2 μεγάλες ντομάτες σε ροδέλες
  • 2 κονσέρβες ντοματάκια κονκασέ, περασμένες από το μούλτι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 πιπεριές κόκκινες, σε καρεδάκια
  • 2 πιπερίτσες τσίλι φρέσκες, ψιλοκομμένες
  • 1 μεγάλη πιπεριά τσίλι αποξηραμένη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 6 τορτίγιες
Διαδικασία

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι με το σκόρδο, τις τσίλι πιπεριές και το φύλλο δάφνης. Αλατοπιπερώνετε.

Προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και μαγειρεύετε για 5-10 λεπτά. Απλώνετε πάνω από τη σάλτσα τις ροδέλες ντομάτας. Με την ανάποδη μεριά μιας ξύλινης κουτάλας, δημιουργείτε κοιλότητες στην σάλτσα και σπάτε μέσα τα αυγά. Αλατίζετε τα αυγά, σκεπάζετε το τηγάνι με καπάκι και αφήνετε για 3-4 λεπτά να μαγειρευτούν.

Στο μεταξύ ζεσταίνετε ελαφρά τις τορτίγιες στον φούρνο στους 180 βαθμούς C ή στον φούρνο μικροκυμάτων.

Σερβίρετε τα αβγά τοποθετώντας από 1 αβγό και άφθονη σάλτσα πάνω από κάθε τορτίγια. Για ακόμη πιο πικάντικη γεύση, μπορείτε να τους προσθέσετε μερικές σταγόνες tabasco.


Διαβάστε επίσης: Εύκολο κέικ με μερέντα ακόμα και για σένα που δεν ξέρεις πως ανάβει ο φούρνος!

Share.

Comments are closed.