Λαχανόρυζο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Υλικά

500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο (μια φορά περασμένο στην μηχανή του κιμά)
1/4 φλ. ελαιόλαδο
2 φλ. νερό ζεστό ή ζωμό
1 μέτριο λάχανο κομμένο σε μπουκιές
2 πράσα κομμένα σε φέτες χοντρές
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1/2 σελινόριζα ψιλοκομμένη
3 καρότα τριμμένα σε χοντρό τρίφτη
λιγο σέλερι
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
1 φλ. ρύζι γλασέ ή καρολίνα
2-3 κ.σ ψιλοκομμένο άνηθο
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι
το χυμο από 2 λεμόνια
στραγγιστό γιαούρτι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Για το λεμονάτο λαχανόρυζο, σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο (κρατάμε 2-3 κουταλιές) και ροδίζουμε τον κιμά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σέλερι και τα πράσα. Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, προσθέτουμε το νερό ή το ζωμό και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.

Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Σοτάρουμε τη σεληνόριζα και το λάχανο για 3-4 λεπτά. Τα προσθέτουμε στον κιμά, προσθέτουμε και τα καρότα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.

Προσθέτουμε το ρύζι, τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά το λαχανόρυζο.

Τέλος, ελέγχουμε το αλατοπίπερο, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τα βότανα, άνηθο και μαϊντανό.

Αν θέλουμε προς το τέλος του βρασμού, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο για να χυλώσει ωραία.

Αφήνουμε το λαχανόρυζο να σταθεί για 10 λεπτά, σκεπασμένο με καθαρή πετσέτα.

Το σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα με λίγο στραγγιστό γιαούρτι.

Share.

Comments are closed.