‘The King of Hollywood’ Clark Gable

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

O πρωταγωνιστής της ταινίας ‘Όσα Παίρνει ο Άνεμος’ στο πρόσωπο του οποίου ενσαρκώνεται η χρυσή εποχή του Hollywood. Ένας κινηματογραφικός θρύλος τόσο για το υποκριτικό του ταλέντο, όσο και για τις κατακτήσεις του στο γυναικείο φύλο. Κοντινό στον Clark Gable.

Νεανικά χρόνια

Γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1901 στο Οχάϊο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πατέρας του ήταν εργάτης πετρελαιοπηγών και αγρότης, ενώ η μητέρα του πέθανε όταν ήταν ακόμα νεογνό. Το 1903 ο πατέρας του ξαναπαντρεύεται και η μητριά του τον μυεί στον κόσμο της μουσικής και των τεχνών.

Στην ηλικία των 16 αποφασίζει να εγκαταλείψει το σχολείο και ξεκινά να δουλεύει σε ένα εργοστάσιο ελαστικών στο Οχάϊο. Ένα βράδυ παρακολούθησε ένα θεατρικό έργο που έμελλε να του αλλάξει τη ζωή, καθώς αποφάσισε ότι θέλει να γίνει ηθοποιός. Κυνήγησε το όνειρο του συμμετέχοντας εθελοντικά σε θεατρικές ομάδες, αλλά τα σχέδια του πάγωσαν όταν η μητριά του πεθαίνει και αυτός έπρεπε να βοηθήσει τον πατέρα του στη νέα του δουλειά στην Οκλαχόμα.

Τρία χρόνια αργότερα προσχωρεί σε έναν πειοδεύοντα θίασο, ο οποίος σύντομα κύρηξε πτώχευση αφήνοντας τον Gable μετέωρο στην Μοντάνα. Με ότοστοπ καταφέρνει να φτάσει στο Όρεγκον όπου βρίσκει μια άλλη θεατρική ομάδα και εκεί γνωρίζει την θεατρική μάνατζερ Josephine Dillon. Η Dillon διάσημη ηθοποιός και δάσκαλα υποκριτικής δείχνει ενδια-φέρον για την περίπτωση του νεαρού Gable. Τον αναλαμβάνει ως μαθητή και πληρώνει για να φτιάξει τα δόντια του και να δώσει σχήμα στα φρύδια του. Το ζευγάρι πριν ακόμα παντρευτεί μετακομίζει στο Hollywood της Καλοφόρνια.

Hollywood

Η καριέρα του ξεκινά με σύντομα περάσματα σε παραγωγές του βωβού κινηματογράφου πριν ακόμα δείξει τον ενδιαφέρον του για το θέατρο. Αρχικά συμμετείχε σε περιοδεύοντες παραγωγές και έπειτα ακολούθησε η σκηνή του Broadway με το έργο Machinal, το οποίο απέσπασε καλές κριτικές.

Πίσω στο Hollywood ο Gable έχανε ρόλους επειδή οι υπεύθυνοι casting θεωρούσαν ότι είχε αρκετά μεγάλα αυτιά. Ο πρώτος του ρόλος ήταν στην ταινία ‘The Painted Desert’ το 1931 με την οποία κέντρισε το ενδιαφέρον της MGM που του πρότεινε συμβόλαιο. Ακολούθησε ο πρωταγωνιστικός του ρόλος στην ταινία ‘Dance, Fools, Dance’ το 1931. Ο ηθοποιός άρχισε να κεντρίζει το ενδιαφέρον των γυναικών και πλέον επιστρατευόταν σε ρόλους ‘κακού’ στο πλευρό διάσημων ηθοποιών όπως ο Jean Harlow, Greta Garbo και Norma Shearer. Μέχρι το τέλος της χρονιάς είχε παίξει σ’ένα σημαντικό αριθμό ταινιών παγιώνοντας έτσι την θέση του ως πρωταγωνιστής. Εν τέλει, κουράστηκε να ενσαρκώνει ρόλους κακών το οποίο έκανε γνωστό και στους παραγωγούς του.

Στα γύρισματα της ταινίας ‘Dancing Lady’ το 1933, εμφανίζει μια πάθηση στα ούλα η οποία απαιτεί νοσηλεία και την αφαίρεση σχεδόν όλων του δοντιών. Έτσι τα γυρίσματα κα-θυστερούν με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός της ταινίας να φτάνει στα ύψη και με την MGM να ‘δανείζει’ τον Gable στην Columbia Pictures, για να συμμετέχει στην ταινία ‘It Happened One Night’ (1964). Το ‘δάνειο’ αυτό αποδέιχθηκε ως δώρο καθώς ο Gable κέρδισε Όσκαρ για τη συμμετοχή του στην ταινία. Ο Gable είναι ένα ήδη σημαντικό όνομα στο κόσμο του Hollywood και οι συμμετοχές του στις ταινίες ‘Boomtown’, ‘San Francisco’ και ‘Mutiny on the Bounty’ το αποδεικνύουν.

It Happened One Night (1934)

Το 1939 ήταν μια χρονιά ορόσημο για τον ηθοποιό καθώς πρωταγωνίστησε στην ταινία ‘Gone with the Wind’ για την οποία κέρδισε τον τίτλο ‘King of Hollywood’ και μεταράπηκε σε σύμβολο αρρενωπότητας.

Στα γυρίσματα της ταινίας ‘I’ll Find You’ τo 1942, η τρίτη σύζυγος και ο έρωτας της ζωής του σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Ο ηθοποιός συντετριμμένος προσχωρεί στην Πολεμική Αεροπορία και συμμετέχει στις εχθροπραξίες του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και γυρίζει μια προπαγανδιστική ταινία υπέρ του αμαρικανικού στρατού.

Το 1944 επιστρέφει στην μεγάλη οθόνη με την ταινία ‘Adventure’ και συνεχίζει της ταινίες με την MGM, όμως η καριέρα του δεν έχει την ίδια δυναμική. Το 1954 λήγει το συμβόλαιο του με την MGM και χαρακτηρίζεται ως ο πιο ακριβοπληρωμένος ανεξάρτητος ηθοποιός του καιρού του.

Έτσι γίνεται πιο ευέλικτος στις επιλογές του συμμετέχοντας σε κάποιες από τις καλύτερες επολογές της καριέρας του όπως οι ‘Soldier of Fortune’, ‘The Tall Men’ και ‘The Misfits’ με την Μέριλιν Μονρόε, κατά την οποία δυο μέρες μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων ο ηθοποιός παθαίνει καρδιακή προσβολή και πεθαίνει στις 16 Νοεμβρίου του 1960.

Προσωπική Ζωή

Ο ηθοποιος κατα την διάρκεια της ζωής του παντρεύτηκε πέντε φορές αποκτώντας ένα γιο με την ηθοποιό Kay Williams Spreckels. Ωστόσο ο Gable είχε μια κρυφή κόρη που είχε προκύψει από τον δεσμό του με την ηθοποιό Loretta Young, όπως έχει γίνει γνωστό από την βιογραφία της ‘Forever Young’ η οπόια κυκλοφόρησε μετά τον θάνατο της ηθοποιού.

Κλείνουμε με μια από τις πιο εμβληματικές σκηνές του ‘Οσα Παίρνει ο Άνεμος’:

 

 

Share.

Comments are closed.