Ο ταλαντούχος κύριος Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του, γνωστός για τη συμμετοχή του στην ταινία “Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ”, αλλά και για την Οσκαρική ενσάρκωση του Τρούμαν Καπότε στην ομώνυμη ταινία. Λίγα λόγια για τον σπουδαίο, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, ο οποίος έφυγε άδικα από την ζωή το 2014.

Γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου του 1967 στο Rochester της Νέας Υόρκης και ήταν το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας. Ο πατέρας του δούλευε για τη Xerox, ενώ η μητέρα του ήταν δικηγόρος. Στην ηλικία των 12 παρακολουθεί το έργο “All My Sons” το οποίο έμελλε να του αλλάξει τη ζωή και όπως είχε πει χαρακτηριστικά στους Νew York Times: “Από την στιγμή που είδα το έργο, άλλαξα οριστικά. Ήταν ένα θαύμα για μένα.”

Στα νεανικά του χρόνια είχε εκδηλώσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον αθλητισμό, παρά για την υποκριτική, ένας τραυματισμός ωστόσο τον έκανε να στραφεί στο  θέατρο και στα 17 του χρόνια γίνεται δεκτός στο New York State Summer School of the Arts. Στην συνέχεια  πήγε στο New York University για να συνεχίσει τις σπουδές του στην υποκριτική.

Υποκριτική

Το 1992 ενσαρκώνει τον πρώτο μεγάλο του ρόλο στην ταινία “Άρωμα Γυναίκας”, και είδε την καριέρα του να απογειώνεται. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν οι ρόλοι στις ταινίες “Nobody’s Fool” (1994), “Twister” (1996) και “Ξέφρενες Νύχτες” (1997). Στο ενεργητικό του είχε συνεργασίες με ισχυρά σκηνοθετικά ονόματα όπως τους αδερφούς Κοέν στο “Μεγάλος Λεμπόφσκι” (1998) και τον Τοντ Σόλοντζ στο “Ευτυχία” (1998).

Με την εξαιρετική του ικανότητα να φέρνει εις πέρας κάθε απαιτητικό ρόλο, σειρά είχαν οι ταινίες “Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ” (1999) και “Μανόλια” (1999). Την επόμενη χρονιά έδειξε την υποκριτική του ευελιξία, καθώς συμμετείχε στην παράσταση του Broadway “True West” για την οποία κέρδισε βραβείο Tony.

To αποκορύφωμα της καριέρας του πραγματοποιήθηκε το 2005 με την απαιτητική ταινία “Capote” για την οποία ο ηθοποιός προετοιμαζόταν για μήνες. Οι κόποι του ανταμείφθηκαν, καθώς η ταινία απέσπασε διθυραμβικά σχόλια και ο ίδιος κέρδισε βραβείο Όσκαρ για τη μοναδική του ερμηνεία.

Ακολούθησαν οι ταινίες “Charlie Wilson’s War” (2007) και “Doubt” (2008) για τις οποίες κερδίζει ξανά υποψηφιότητα για Όσκαρ. Το 2012 συνεχίζει να αποδεικνύει την θεατρική του αξία με την μεταφορά του “Ο Θάνατος του εμποράκου”, ρόλο για τον οποίο κερδίζει υποψηφιότητα για βραβείο Τοny. Tην ίδια χρονιά πρωταγωνίστησε στην ταινία “The Master”, ενώ έναν χρόνο αργότερα σειρά είχε η συμμετοχή του στην ταινία “The Hunger Games trilogy, Catching Fire” (2013).

Φινάλε

Όσον αφορά τη προσωπική του ζωή, ο ηθοποιός πάλευε με την εξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Το 2013 εισήχθη σε κέντρο αποτοξίνωσης για 10 μέρες. Στις 2 Φεβρουαρίου βρίσκεται νεκρός από στενό του φίλο στο διαμέρισμα που νοίκιαζε στη Νέα Υόρκη. Η αιτία θανάτου ήταν η υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Ο Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν ήταν αληθινά μεγάλος ηθοποιός που πάτησε σταθερά στον παροιμιώδη αμερικάνικο ρεαλισμό δίνοντας παράλληλα ψυχολογικό βάθος στους ρόλους του. Μεταμορφώθηκε από ανέραστος και αφελής νεαρός στο “Ξέφρενες Νύχτες” στον πιο επιβλητικό στα όρια της παράνοιας φιλόσοφο και ψυχαναλυτή στο “The Master” και από νευρωτική τραβεστί στο “Flawless”, στον Τρούμαν Καπότε στην ομώνυμη ταινία. Ένας άνθρωπος με άπειρα προσωπεία και αστείρευτο ταλέντο. Και κάπως έτσι τα λόγια περιττεύουν.


Διαβάστε επίσης: Όρσον Γουέλς: Ο άνθρωπος που “έθαψε” όλους τους σταρ του Χόλιγουντ

Share.

Comments are closed.