“Η ιστορία θα είναι καλή μαζί μου, επειδή σκοπεύω να την γράψω.” Ουίνστον Τσόρτσιλ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ πέθανε 91 ετών, αυτό που συχνά λέμε «πλήρης ημερών». Λίγο καιρό προτού εγκαταλείψει τον μάταιο τούτο κόσμο, ρωτήθηκε από δημοσιογράφους πού κρύβεται, κατά τη γνώμη του, το μυστικό της μακροζωίας. Λέγεται πως έδωσε μια μονολεκτική, κοφτή απάντηση: «No sports».

Μια άλλη παραλλαγή του ανεκδότου θέλει τον σερ Ουίνστον να προσθέτει στην αποχή από την άθληση, ουίσκι ή τζιν ή και τα δύο αυτά μαζί. Προσωπικά όμως προτιμώ αυτό το ξερό «Ουδεμία άθλησις» κι ας μην ανταποκρίνεται με απόλυτη ακρίβεια στο τι ακριβώς ελέχθη. Βλέπετε, αυτή η μνημειώδης μορφή της πολιτικής στη Δύση του εικοστού αιώνα ήταν μετρ της παραδοξολογίας και του καυστικού βρετανικού χιούμορ.

Σπάνια ένας πολιτικός άσκησε τόση γοητεία, ακόμα και δέος. Ισως γι’ αυτό και είναι γεγονός για κάθε ηθοποιό που τον υποδύεται στη μεγάλη ή τη μικρή οθόνη, με πιο πρόσφατους τον σπουδαίο Γκάρι Ολντμαν στη «Σκοτεινή ώρα»  και τον εξαιρετικό (Αμερικανό!) Τζον Λίθγκοου στην άκρως επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «The Crown» που προβάλλεται από το Netflix.

Στις 18 Ιουνίου του 1940, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, πρωθυπουργός λίγων εβδομάδων, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο εισβολής των ναζιστικών δυνάμεων στη Βρετανία, από το βήμα της Βουλής, προσπάθησε να ενθαρρύνει τους συμπατριώτες του με την ομιλία του για την «καλύτερή τους στιγμή». Για τους ιστορικούς είναι μία από τις καλύτερες ομιλίες στην αγγλική γλώσσα και εκφωνήθηκε από τον σημαντικότερο ίσως Βρετανό πολιτικό της σύγχρονης εποχής τη στιγμή που η χώρα κινδύνευε με αφανισμό.

Οι ατάκες του ειδικά εκείνη την περίοδο, στο πλαίσιο των συγκρούσεων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι ενδεικτικές της ιδιοσυγκρασίας του και της στάσης του απέναντι στα πράγματα.

Αργότερα, μετά τη λήξη του πολέμου, παρά την καθοριστική του συμβολή, το Κόμμα του έχασε τις εκλογές και ως εκ τούτου εκείνος δεν επανεξελέγη πρωθυπουργός. Εκείνος, με μία ατάκα του, απέδωσε την εκλογική ήττα στο ότι “οι άνθρωποι ψηφίζουν με βάση το τι υπόσχεσαι αύριο, όχι με βάση το τι έκανες εχθές”, αφιερώνοντας φυσικά μερικές καυστικές ατάκες και στους πολιτικούς του αντιπάλους.

Το πιο γνωστό, ίσως, (αληθινό) ανέκδοτο με πρωταγωνιστή τον Bρετανό αυτό ογκόλιθο (μεταφορικώς και κυριολεκτικώς) είναι αυτό όπου σε μιαν άλλη δεξίωση, κάποια άλλη κυρία εξεμάνη όταν τον είδε μεθυσμένο. «Σερ Ουίνστον, είστε μεθυσμένος!», του είπε γεμάτη αποστροφή. «Το ξέρω, κυρία μου», απάντησε εκείνος. «Και εσείς είστε άσχημη. Η διαφορά μας είναι ότι εγώ αύριο θα είμαι ξεμέθυστος, ενώ εσείς θα παραμένετε άσχημη».

Ας δούμε μερικά  από τα πιο εύστοχα λόγια του, που έμειναν στην ιστορία:

1. Ο Κολόμβος όταν ξεκίνησε, δεν ήξερε που πήγαινε και, όταν έφτασε, δεν ήξερε που βρισκόταν…

2. Το να βελτιώνεσαι, σημαίνει να αλλάζεις. Το να είσαι τέλειος, σημαίνει το να αλλάζεις συχνά…

3. Δεν θα φτάσεις ποτέ στον προορισμό σου, αν σταματάς και ρίχνεις πέτρες σε κάθε σκύλο που γαβγίζει…

4. Ένας απαισιόδοξος βλέπει την δυσκολία σε κάθε ευκαιρία- ένας αισιόδοξος βλέπει την ευκαιρία σε κάθε δυσκολία…

5. Επιτυχία σημαίνει να πηγαίνεις από αποτυχία σε αποτυχία, δίχως να χάνεις τον ενθουσιασμό σου.

6. Το τακτ είναι η ικανότητα να λες σε κάποιον να πάει στον διάολο, με τέτοιο τρόπο που να τον κάνει να ανυπομονεί για το ταξίδι.

7. Μια γάτα κοιτάει προς τα κάτω για να δει έναν άνθρωπο και ένας σκύλος κοιτάζει ψηλά για να δει έναν άνθρωπο. Αλλά ένα γουρούνι κοιτάζει τον άνθρωπο στα μάτια και βλέπει έναν όμοιο του.

8. Λαίδη Άστορ: “Αν ήμουν παντρεμένη μαζί σου, θα έβαζα δηλητήριο στον καφέ σου”.
Τσόρτσιλ: “Αν ήμουν παντρεμένος μαζί σου, θα το έπινα”.

9. Τα προς το ζην τα κερδίζεις από αυτά που παίρνεις. Τη ζωή, όμως, την κερδίζεις από αυτά που δίνεις.

10. Το καλύτερο επιχείρημα εναντίον της δημοκρατίας είναι μια συζήτηση με τον μέσο ψηφοφόρο για πέντε λεπτά.

11. Είμαι αισιόδοξος. Δεν θεωρώ ότι έχει καμία χρησιμότητα το να είμαι κάτι άλλο.

12. Οι αυτοκρατορίες του μέλλοντος είναι οι αυτοκρατορίες του νου.

13. Δεν μισώ κανέναν, εκτός από τον Χίτλερ. Και εκείνον, για επαγγελματικούς λόγους.

14. Όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Αλλά μόνοι οι σοφοί άνθρωποι μαθαίνουν από τα λάθη τους.

15. Η νοοτροπία είναι ένα μικρό πράγμα, που κάνει μεγάλη διαφορά…

16. Μπορείς πάντα να υπολογίζεις πως οι Αμερικανοί θα κάνουν το σωστό- αφού έχουν εξαντλήσει πρώτα όλες τις εναλλακτικές.

17. Το κουράγιο είναι αυτό που χρειάζεται για να σηκωθείς και να μιλήσεις- το κουράγιο είναι, επίσης, αυτό που χρειάζεσαι για να κάτσεις κάτω και να ακούσεις.

18. Το τίμημα της μεγαλοσύνης είναι η ευθύνη.

19. Είμαι έτοιμος να συναντήσω τον Δημιουργό μου. Το εάν ο Δημιουργός μου είναι έτοιμος, για τη δοκιμασία της συνάντησης του με εμένα είναι άλλο θέμα.

20. Η ιστορία θα είναι καλή μαζί μου, επειδή σκοπεύω να την γράψω.

21. Τα γούστα μου είναι απλά: ικανοποιούμαι εύκολα με το καλύτερο.

22. Μου αρέσει να μαθαίνω, αλλά δεν μου αρέσει να διδάσκομαι.

23. Δεν ανησυχώ ποτέ για την πράξη, αλλά την απραξία.

24. Υπάρχουν μόνο δύο μέρη στα οποία θα “δουλέψει” ο σοσιαλισμός: στον παράδεισο, όπου δεν είναι απαραίτητος και στην κόλαση, όπου ήδη τον έχουν.

25. Η πολιτική είναι σαν το πρωινό ξύπνημα. Ποτέ δεν ξέρεις ποιου το κεφάλι θα βρεις στο μαξιλάρι.

Share.

Comments are closed.