H γοητευτική Diane Keaton

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μούσα μεγάλων σκηνοθετών, σπουδαία ηθοποιός, διακριτική παρουσία και ένα ελεύθερο πνεύμα. Κοντινό στην Diane Keaton.

 

 

Νεανικά χρόνια

Γεννήθηκε το 1946 στο Λος Άντζελες ως Diane Hall. Αποφοίτησε από το Λύκειο το 1964 και μετακομίζει στη Νέα Υόρκη για να σπουδάσει στο Neighborhood Playhouse School of the Theatre. Τότε αποφασίζει να κρατήσει το επώνυμο της μητέρας της καθώς το Hall ήταν ήδη καταχωρημένο από άλλη ηθοποιό.

Η Keaton καταφέρνει να κερδίσει την προσοχή κατοχυρώνοντας ένα σημαντικό ρόλο στην παραγωγή του Broadway “Hair” (1968), στην οποία αρνήθηκε να “πετάξει” τα ρούχα της όπως όριζε το σενάριο. Ακολούθησε το “Play It Again Sam” μια παραγωγή του Woody Allen με την οποίο η Keaton κέρδισε υποψηφιότητα για βραβείο Tony.

 

Woody Allen, O Νονός και βραβεία Όσκαρ

H σχέση Keaton-Allen εξελίχθηκε σε άκρως παραγωγική. Ο Allen άφηνε το στίγμα του ως σκηνοθέτης και η Keaton ήταν στο πλευρό του πρωταγωνιστώντας σε πολλές ταινίες του όπως οι “Sleeper” (1973), “Manhattan” (1979) και στην πασίγνωστη “Annie Hall” (1977), μια ιστορία αγάπης με αυτοβιογραφικό χαρακτήρα που επεικόνιζε τη σχέση Keaton -Allen. H Keaton με αυτόν τον ρόλο κέρδίζει το πρώτο βραβείο Όσκαρ της καριέρας της.

 

 

Την ίδια χρονιά που πρωταγωνίστησε στο “Annie Hall” εμφανίστηκε και στην ταινία του Richard Brooks, “Looking for Mr. Goodbar”. Aκολούθησε η συμμετοχή της στη σειρά ταινιών του Francis Ford Coppola “Godfather” (1973, 1974 και 1990). Το 1981 ενώνει τις δυνάμεις της με τον Warren Beatty, με τον οποίο διατηρούσε σχέση στην πραγματική ζωή, για την ταινία “Reds” με την οποία η ηθοποιός εξασφάλισε μια ακόμα υποψηφιότητα για Όσκαρ.

 

Κωμικές επιτυχίες

Μετά από κάποιες όχι και τόσο επιτυχημένες υποκριτικές προσπάθείες τη δεκαετία του 1980, η Keaton επιστρέφει δυναμικά με την κωμωδία “Baby Boom” (1987). Την ίδια περίοδο αρχίζει να σκηνοθετεί μουσικά βίντεο αλλά και διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές. Το κινηματογραφικό (σκηνοθετικό) της ντεμπούτο έγινε το 1995 με το “Unstrung Heroes”.

Οι κωμωδίες αποδείχτηκαν το δυνατό της χαρτί που την οδήγησαν στην απόλυτη επιτυχία. Το 1991 συμμετέχει με τον Steve Martin στην “Father of the Bride” και στο σίκουελ της το 1995. Συνεχίζει με τον Martin στην “Manhattan Murder Mystery” (1993) και το 1996 στην ταινία “The First Wives Club” όπου πρωταγωνιστεί με τις Goldie Hawn και Bette Midler. Την ίδια χρόνια πρωταγωνιστεί με την Meryl Streep στο “Marvin’s Room” καταφέρνοντας να κερδίσει την τρίτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ.

 

Η λαμπρή της καριέρα συνεχίστηκε με την συμμετοχή της στις ταινίες “Town & Country” (2001), “Something’s Gotta Give” (2003) στην οποία πρωταγωνιστεί μαζί με τους Jack Nicholson και Keanu Reeves. Η ταινία γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και φέρνει ακόμα μια υποψηφίοτητα για Όσκαρ. Ακολούθησαν οι “The Family Stone” (2005), “Mad Money” (2008), “The Big Wedding” (2013) και “And So it Goes” (2014). Το 2015 πρωταγωνίστησε με τον Morgan Freeman στο “5 Flights Up” και αργότερα την ίδια χρονιά στο “Love the Coopers”. Το επόμενο βήμα της ήταν στην τηλεοπτική σειρά τους HBO “The Young Pope” (2016) στην οποία υποδύεται μια καλόγρια.

 

Προσωπική ζωή

Πέρα από το υποκριτικό και σκηνοθετικό της ενδιαφέρον, η Keaton έχει πάθος με την φωτογραφία, την αρχιτεκτονική και τη συντήρηση κτιρίων. Είναι μέλος του America’s National Trust for Historic Preservation, και με αυτόν τρόπο έχει αποκαταστήσει αρκετά κτίρια στην πόλη που γεννήθηκε, το Λος Άντζελες.

Η προσωπική της ζωή ήταν πάντα στο προσκήνιο. Διάτήρησε σχέσεις με τον Woody Allen, τον Αl Pacino, τον Beatty, και τον Nicholson. Επίσης, είναι μητέρα δυο υιοθετημένων παιδιών.

Καθώς παραμένει ελεύθερη η Keaton έχει πει χαρακτηριστικά πως ο έρωτας της ζωής της ήταν η υποστηρικτική της μητέρα, η οποία πέθανε το 2008. H σχέση της με την μητέρα της αποτυπώνεται σ’ενα αυτοβιογραφικό βιβλίο “Then Again” το οποίο έγινε best seller. Ακολούθησε μια ακόμα αυτοβιογραφία “Let’s Just Say It Wasn’t Pretty” η οπόια εστιάζει στις εμμονή της κοινωνίας όσον αφορά την εμφάνιση.

 

 

Share.

Comments are closed.