Έφυγε από τη ζωή ο φανταστικός δημιουργός της Marvel, Stan Lee

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο ‘Πατέρας’ των πιο γνωστών σούπερ ηρώων όπως οι ‘Spiden-Man’, ‘Incredable Hulk’, ‘Funtastic Four’, ‘Daredevil’, ‘Thor’, ‘X-men’ και ‘Dr Strange’ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών σε νοσοκομείο του Λος Αντζελες όπως έγραψε το Hollywood Reporter, χωρίς ακόμα να έχει γίνει γνωστή η αιτία θανάτου.

Λίγα λόγια για τον άνθρωπο που στιγμάτισε τον κόσμο των κόμικς δημιουργώντας τους πιο μοναδικούς χαρακτήρες, τον Stan Lee.

Νεανικά χρόνια και πρώτα επαγγελματικά βήματα

Γενννήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου του 1922 στη Νέα Υόρκη ως Stanley Martin Lieber από γονείς που είχαν μεταναστεύσει από την Πολωνία. Στην παιδική του ηλικία βίωσε το μεγάλο οικονομικό κραχ του 1929 και έβλεπε τους γονείς του μαζί με τον μικρότερο αδερφό του, να προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα οικονομικα.

Ο Lieber που αργότερα υιοθέτησε το συγγραφικό όνομα Stan Lee κατάφερε να εξασφαλίσει μια θέση στην Timely Comic ως βοηθός γραφείου. Το 1939 καταφέρνει να γίνει ενδιάμεσος εκδότης της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε τον αμερικανικό στρατό δουλεύοντας ως συγγραφέας και εικονογράφος.

Συν-δημιουργώντας τους ‘Fantastic Four’

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ο προϊστάμενός του τον πιέζει να δημιουργήσει μια σειρά κόμικς για την Marvel, η οποία θα ανταγωνιζόταν την DC και το κόμικ ‘Justice League of America’. Κρατώντας σημειώσεις και επηρεαζόμενος από κλασικούς συγγραφείς όπως οι Sir Arthur Conan Doyle και Jules Verne, παρευρίσκεται στα πρώτα του conventions για σούπερ ήρωες με την παρότρυνση της γυναίκας του. Έτσι, συνεργαζόμενος με τον Jack Kirby δημιουργούν τους ‘Fantastic Four’ το 1961. Σύντομα ένα κύμα νέων χαρακτήρων ξεπήδησε από την Marvel όπως οι ‘Hulk’, ‘Spider-Man’, ‘Doctor Strange’, ‘Daredevil’ και ‘X-Men’.

Ο Lee δημιούργησε ήρωες οι οποίοι έχουν έντονο το αίσθημα του ανθρωπισμού αλλά ταυτόχρονα μαστίζονται από προβλήματα του αληθινού κόσμου, όπως η μισαλλοδοξία ή η χρήση ναρκωτικών.

‘Excelsior! The Amazing Life of Stan Lee’

Ο φανταστικός Stan Lee δεν φαίνεται να εφησυχάζεται και γι’ αυτό τον λόγο έχει δημιουργήσει ποικίλα projects στο πέρασμα των χρόνων. Ίδρυσε έναν οργανισμό στον οποίο οφείλονται οι διάσημες επιτυχίες ‘Iron Man’ και ‘X-Men’, ‘Thor’ και ‘The Avengers’.

Επίσης το 2001 ιδρύει την εταιρεία POW! Entertainment και την επόμενη χρονιά κυκλοφορεί την αυτοβιογραφία του με τίτλο ‘Excelsior! The Amazing Life of Stan Lee’. Τα επόμενα χρόνια έλαβε από τον πρόεδρο των Η.Π.Α George W. Bush το ‘Medal of Arts’και το History Channel δημιούργησε τη σειρά ‘Stan Lee’s Superhumans’ για να τον τιμήσει για το έργο του.

Το 2012 έγραψε ένα εικοναγραφημένο μυθιστόρημα με τίτλο ‘Romeo and Juliet: The War’ το οποίο βρέθηκε ως best seller στην λίστα των New York Times.

Αυτά τα ολίγα για αυτόν τον cool τύπο, τον αιώνιο έφηβο, που σε όλους εμάς τους φανατικούς των κόμικς μας έχει χαρίσει έναν άλλο κόσμο.

Cheers Stan!

Παρά το ‘νεαρό’ της ηλικίας του έχει συμμετάσχει στις ταινίες των ‘παιδιών’ του πραγματοποιώντας ποικίλα cameos (σύντομες εμφανίσεις):

Χρυσηίδα Κ.

Share.

Comments are closed.