The Clash Calling: Αφιέρωμα στον Joe Strummer

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

‘Ο δρόμος για έναν καλύτερο κόσμο είναι το να μη συμβιβάζεσαι με το υποδεέστερο’.

Τραγουδιστής των Clash, πάνκ χαρακτήρας, ένα ανήσυχο και πολιτικοποιημένο πνεύμα, που πολέμησε τους νεοναζί και και το ρατσισμό. Λίγα λόγια και μερικά εμπνευσμένα αποφθέγματα του μοναδικού, Joe Strummer.

 

Punk Rock GIFs - Find & Share on GIPHY

 

Nεότερα χρόνια

Γεννήθηκε στην Άγκυρα της Τουρκίας το 1952 ως John Graham Mellor και ήταν γιος Βρετανού διπλωμάτη. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε σε διάφορα μέρη του κόσμου, μέχρι και την εγκατάσταση της οικογένειας στο Λονδίνο το 1959. Το μεγαλύτερο μέρος των νεανικών του χρόνων το πέρασε σε οικοτροφεία με αποτέλεσμα να βλέπει τους γονείς του μόνο κατά τη διάρκεια των θερινών του διακοπών. Αυτό το διάστημα ανακάλυψε τη ροκ μουσική που άρχισε να αποτελεί πηγή έμπνευσης για το νεαρό Joe. Οι πρώτες μουσικές επιρροές ήρθαν από τους Rolling Stones, Chuck Berry και Captain Beefheart.

Το Σεπτέμβριο του 1970 φοιτά Central School Of Art όπου εκεί του γεννάται η αγάπη για τον κινηματογράφο, τη μουσική και τη λογοτεχνία, δεν αποφοιτά ποτέ καθώς ο αδερφός του αυτοκτονεί. Το 1974 στήνει την μπάντα ‘The 101’ers’ με την οποία πάίζουν δημόσια για πρώτη φορά το 1975. Αυτήν την περίοδο αλλάζει το όνομά του σε Joe Strummer με σκοπό να αποτυπώνει το νέο του guitar style.

The Clash

Στις αρχές του 1976 με το συγκρότημα ‘The 101’ers’ ανοίγει έξι συναυλίες με τους Sex Pistols, με αποτέλεσμα ο Strummer να κεντρίζει τα βλέμματα της punk σκηνής του Λονδίνου και συγκεκριμένα των Mick Jones και Paul Simonon με τους οποίους δημιούργησε τους Clash. H χημεία μεταξυ των Joe Strummer και Mick Jones αποδειχθηκε θρυλική όπως τωνLennon και McCartney, Jagger και Richards. Το μουσικό ντούο έγραψε τραγούδια για την πολιτική και κοινωνική ανισότητα, την πολιτιστική απάθεια και τη στρατοκρατία. Το 1978 ηγούνται της συναυλίας που διοργανώθηκε από το κίνημα Rock Against Racism, διαμαρτυρόμενοι για την άσκηση βίας στους μετανάστες και τραγουδούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι νέοι φάινεται να βρίσκουν στους στίχους ένα κομμάτι της ζωής τους και ταυτόχρονα να πορώνονται με τη μουσική του συγκροτήματος.

 

 

Mainstream επιτυχία

Το 1977 το συγκρότημα υπογράφει συμβόλαιο με τη δισκογραφική CBS για 100.000 λίρες κυκλοφορώντας ομώνυμο άλμπουμ. Μερίδα του κόσμου τους κατηγορήσαν ότι πουλήθηκαν, το Rolling Stone όμως εκθείασε το άλμπους ως ‘definitive punk album’. Ακολούθησε το 1980 το άλμπουμ ‘London Calling’ που ψηφίστηκε το καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς σύμφωνα ξανά με το Rolling Stone.
To 1980 κυκλοφορούν το τέταρτο άλμπουμ της καριέρας τους το ‘Sandinista!’ που περιείχε μουσικές απ’όλο τον κόσμο. Δυο χρόνια αργότερα κυκλοφορεί ένα ακόμα άλμπουμ το Combat Rock, με τον Terry Chime να επιστρέφει στην μπάντα μετά την αποχώρηση του λόγω της εξάρτησης του από την ηρωίνη.

Νέα προοπτική

Το 1986 το συγκρότημα διαλύεται και ο Strummer γράφει τo soundtrack στην ταινία του 1986 ‘Sid and Nancy’ και συμμετέχει στις ταινίες ‘Walker’ (1987), ‘Straight to Hell’ (1987), ‘Mystery Train’ (1989) και ‘I Hired a Contract Killer’ (1990). Συνέχιζει τη σύνθεση μουσικής για ταινίες με την πιο σημαντική να είναι για το φιλμ ‘Grosse Pointe Blank’ το 1997.

Προσωρινά γίνεται μέλος του Ιραλνδικού συγκροτήματος The Pogues, ενώ το 1989 κυκλοφορεί το πρώτο του solo άλμπουμ ‘Earthquake Weather’. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 δημιουργεί την μπάντα The Mescaleros, με την οποία κυκλοφόρησε το άλμπουμ ‘Rock Art and the X-Ray Style’.

 

Κληρονομιά

Λίγο πριν την τελευταία του συναυλία στο Λονδίνο ο Strummer και ο Bono έγραψαν το τραγούδι ‘46664’ αφιερωμένο στο Νέλσον Μαντέλα και στην καμπάνια κατά του AIDS. O Strummer πεθαίνει ξαφνικά από καρδιακή προσβολή το 2002 στο σπίτι του στην Αγγλία. Το τελευταίο άλμπουμ του ‘Streetcore’ κυκλοφόρησε μετά το θάνατό του.

Ο τραγουδιστής είχε παντρευτεί 2 φορές, ενώ διατηρούσε σχέση επί 14 χρόνια με την Gaby Salter, με την οποία απέκτησαν δυο κόρες τις Jazz και Lola. Το 1995 παντρεύτηκε τη Lucinda Tait. Μετά τον θάνατό του η οικογένεια και οι φίλοι του ίδρυσαν το Strummerville Foundation με σκοπό να προωθούνται νέα ταλέντα και μουσική. Επίσης εκτός από την τεράστια κληρονομιά των Clash άφήσε πίσω του την Future Forests, μια οργάνωση αφιερωμένη στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην δεντροφύτευση.

Αποφθέγματα

– «Το μέλλον είναι άγραφο»

– «Χωρίς ανθρώπους, είσαι ένα τίποτα»

– «Το πιο δύσκολο πράγμα είναι να αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου. Το να είσαι ειλικρινής με εσένα, αυτό είναι πολύ δυσκολότερο από το να δείρεις κάποιον. Αυτό θα πει για μένα δυσκολία»

– «Όταν ρίχνεις το φταίξιμο στον εαυτό σου, μαθαίνεις κάτι. Αν κατηγορήσεις κάποιον άλλο δε μαθαίνεις τίποτα, γιατί χέι, δε φταις εσύ, φταίει εκείνος, οποιοσδήποτε εκεί πέρα»

– «Το μότο μου είναι “προς τι η βιασύνη”; Θέλω να περάσω στον κόσμο το μήνυμα ότι πρέπει να σταθούμε και να σκεφτούμε λίγο παραπάνω»

– «Ο δρόμος για έναν καλύτερο κόσμο είναι το να μη συμβιβάζεσαι με το υποδεέστερο»

– «Δεν υπάρχει τίποτα παρά άσχημες ειδήσεις στα νέα ώστε να ζούμε σε ένα καθεστώς μόνιμης παράνοιας»

– «Αν δεν προβληματιστείς για τον άνθρωπο και τον θεό και το νόμο, τότε δε σκέφτεσαι τίποτα»

– «Στην πραγματικότητα, πανκ ροκ σημαίνει υποδειγματική συμπεριφορά προς τον συνάνθρωπό σου»

– «Ο καθένας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δε γίνεται να κρέμεσαι από το παρελθόν εάν επιθυμείς οποιοδήποτε μέλλον. Κάθε δευτερόλεπτο πρέπει να οδηγεί προς το επόμενο»

 

Xρυσηίδα Κ.

Share.

Comments are closed.