Μπρους Λι: 10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον θρύλο των πολεμικών τεχνών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Αν και έχουν περάσει 50 χρόνια από τον θάνατο, ο Μπρους Λι συνεχίζει ακόμα και σήμερα να είναι ένας από τους πιο θρυλικούς αστέρες των πολεμικών τεχνών που μας χάρισε ποτέ η μεγάλη οθόνη, αλλά και ο κορυφαίος δάσκαλος πολεμικών τεχνών του 20ού αιώνα.

Ο ταλαντούχος αυτός άνθρωπος και θρύλος των πολεμικών τεχνών, γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας στις 27 Νοεμβρίου 1940 και “έφυγε” στο αποκορύφωμα της καριέρας του στις 20 Ιουλίου 1973 , μόλις σε ηλικία 33 χρόνων. Μάλιστα, εκείνη την περίοδο γύριζε τη νέα του ταινία, “Game of Death”.

Ο Λι έμεινε γνωστός για τις πολεμικές του τέχνες, παρ’ ολ’ αυτά είχε σπουδάσει δράμα και φιλοσοφία ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Ήταν μορφωμένος και είχε μια τεράστια προσωπική βιβλιοθήκη. Τα βιβλία του περιέχουν πληροφορίες για τις πολεμικές τέχνες, καθώς και φιλοσοφία (κυρίως φιλοσοφία πάλης), που του διαμόρφωσαν τις φιλοσοφικές του αντιλήψεις και ιδέες, τις οποίες εξέφραζε τόσο εντός όσο και εκτός των κύκλων των πολεμικών τεχνών. Η εκλεκτή φιλοσοφία του αντανακλά συνήθως τις πεποιθήσεις της πάλης, αν και ισχυρίζονταν ότι οι πολεμικές τέχνες του ήταν μόνο μια αλληγορία για τέτοιες διδασκαλίες. Πίστευε ότι κάθε γνώση οδηγούσε τελικά στην αυτογνωσία, και έλεγε ότι η μέθοδος των πολεμικών τεχνών ήταν τελικά η έκφραση του ανθρώπινου σώματος.

Μπορούμε να γράφουμε με τις ώρες για τον αλησμόνητο ηθοποιό, σκηνοθέτη, σεναριογράφο, συγγραφέα, φιλόσοφο και δάσκαλο πολεμικών, σήμερα ωστόσο θα εστιάσουμε σε 10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για αυτόν το ταλαντούχο άνθρωπο, ο οποίος αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί έμπνευση για τον τρόπο σκέψης του.

1. Είχε εν μέρει γερμανικό αίμα

Η γιαγιά του Μπρους Λι από την μεριά της μητέρας του ήταν μισή Γερμανίδα.

2. Ήταν κακός μαθητής

Ο Μπρους Λι, στα παιδικά του χρόνια τουλάχιστον, δεν τα πήγαινε καλά με τα γράμματα. Μετά το δημοτικό πήγε στο αγγλόφωνο La Salle College του Hong Kong, ωστόσο τον απέβαλαν για κακή διαγωγή. Όταν οι γονείς του τον μετέφεραν σε άλλο σχολείο, συνέχισε να μπλέκει σε καυγάδες και να είναι ανεπίδεκτος μαθήσεως!

3. Η οικογένεια του, του είχε δώσει το κοριτσίστικο υποκοριστικό: “Μικρός Φοίνικας”

Το όνομα “Μπρους” δεν το πολυχρησιμοποιούσαν στην οικογένειά του. Αντ’ αυτού επέλεξαν να τον φωνάζουν “Σάι Φον”, που σημαίνει “Μικρός Φοίνικας” και είναι κοριτσίστικο υποκοριστικό. Αυτό συνέβαινε επειδή πίστευαν πως τα κακά πνεύματα δεν ήθελαν αγόρια στην οικογένεια, γιατί το πρώτο παιδί που έκαναν ήταν αγόρι και πέθανε σε πολύ μικρή ηλικία. Με αυτό τον τρόπο θεωρούσαν πως μπορούσαν να ξεγελάσουν τους δαίμονες ώστε να χαρίσουν τη ζωή στον Μικρό Φοίνικα .

Το όνομα “Μπρους” του το είχε δώσει μια νοσοκόμα στο νοσοκομείο του Σαν Φρανσίσκο όπου γεννήθηκε. Η νοσοκόμα φρόντισε να του δώσει αμερικάνικο όνομα προκειμένου να μην υπάρχει καμία αμφιβολία πως o Μπρους έχει αμερικανική υπηκοότητα (όπως και είχε γιατί γεννήθηκε επί αμερικανικού εδάφους).

4. Δεν έχασε ποτέ καμία μάχη

Για την ακρίβεια έχασε μια φορά στην ζωή του όταν ήταν 13 ετών. Αυτή η πρώτη του και μοναδική ήττα τον έκανε να αποφασίσει να στραφεί προς τις πολεμικές τέχνες με μέντορα κάποιον δάσκαλο της πολεμικής τέχνης του Γουίν Τσουν, ονόματι Γιπ Μαν.

Όταν συμμαθητές του έμαθαν πως δεν είχε 100% κινεζικό αίμα, σταμάτησαν να προπονούνται μαζί του και έτσι ο Γιπ Μαν αναγκάστηκε να του κάνει ιδιαίτερα μαθήματα.

5. Ήταν εξαιρετικός χορευτής και πυγμάχος

Ο Μπρους Λι αγαπούσε τον χορό, όσο και τις πολεμικές τέχνες. Στα 18 του χρόνια (1958) κέρδισε το πρώτο βραβείο Τσα – Τσα στο πρωτάθλημα του Χονγκ Κονγκ. Επιπλέον, την ίδια χρονιά κέρδισε το πρωτάθλημα του μποξ.

6. Είχε έφεση και στην φιλοσοφία

Ο Μπρους Λι είχε γραφτεί στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, όπου και παρακολούθησε μαθήματα με αντικείμενο την Φιλοσοφία, ενώ εξειδικεύτηκε στις Φιλοσοφικές Αρχές και την σχέση τους με τις Πολεμικές Τέχνες. Μετέπειτα παράτησε τις σπουδές για να αφιερωθεί πλήρως στο κομμάτι των πολεμικών τεχνών σε πιο… πρακτικό επίπεδο!

7. Ήταν πολύ δυνατός και πολύ γρήγορος

Το 1964 κάλεσαν τον Μπρους Λι σε ένα πρωτάθλημα καράτε στην Καλιφόρνια. Εκεί εκτέλεσε την διάσημη Γροθιά της μίας Ίντσας, όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο.

Επιπλέον, εκείνη την εποχή, όταν γυρνούσαν ταινίες Κουνγκ Φου έπρεπε να τις τρέχουν σε ελαφρύ fast forward ώστε οι σκηνές μάχης να φαίνονται γρήγορες. Με τον Μπρους Λι υπήρχε το ανάποδο πρόβλημα: Ήταν τόσο γρήγορος που το κανονικό φιλμ των 24 καρέ/δευτερόλεπτο δεν μπορούσε να πιάσει τις κινήσεις του και έτσι αναγκάστηκαν να χρησιμοποιούν φιλμ των 32 καρέ και μετά να τρέχουν τις σκηνές πιο αργά ώστε να μπορούν όλοι να βλέπουν τις κινήσεις του!

8. Αν ήθελες να προκαλέσεις τον Μπρους Λι σε μάχη, έπρεπε να χτυπήσεις το πόδι σου δυνατά στο έδαφος

Αφού έγινε διάσημος, πολλοί προσπάθησαν να τα βάλουν μαζί του για να αποδείξουν ότι είναι καλύτεροι. Η διαδικασία αυτή ήταν σαν ιεροτελεστία: Όποιος ήθελε να τα βάλει με τον Μπρους Λι, έπρεπε να σταθεί μπροστά του και να χτυπήσει το πόδι του με δύναμη στο έδαφος και μετά άρχιζε την επίθεση.

Στα γυρίσματα της ταινίας Enter The Dragon, ένας κομπάρσος τόλμησε να προκαλέσει τον Μπρους Λι σε μάχη και μολονότι ο κομπάρσος είχε τσαγανό, ο Λι τον κέρδισε αρκετά εύκολα. Έπειτα, αντί να τον απολύσει, του έκανε μαθήματα για να βελτιωθεί!

9. Μπρους Λι εναντίων Τσακ Νόρις. Ποιος θα κέρδιζε;

Στην ταινία “Return of the Dragon” οι δύο άντρες βρέθηκαν αντιμέτωποι. Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται το πόσο γρήγορα κινείται ο Μπρους Λι!

Βέβαια το βίντεο είναι κομμάτι από ταινία. Αν οι συνθήκες ήταν πραγματικές, ποιος θα κέρδιζε;

10. Το πτώμα του Μπρους Λι “έπαιξε” στην τελευταία του ταινία

Ο  Μπρους Λι πέθανε απρόοπτα όταν γύριζε την ταινία “Game of Death”. Οπότε τι έκανε το στούντιο παραγωγής; Ξαναέγραψε το σενάριο, στο οποίο ο χαρακτήρας του Μπρους Λι υποτίθεται πως σκηνοθέτησε τον θάνατο του προκειμένου να γλιτώσει από την Μαφία. Τράβηξαν λοιπόν σκηνές από την πραγματική κηδεία του, τις οποίες συμπεριέλαβαν μέσα στην ταινία!


Διαβάστε επίσης: 10 μυστικά του Μπρους Λι για να γίνεις το “μεγάλο αφεντικό”

Share.

Comments are closed.