Πάουλο Κοέλιο: 15 ατάκες που έχει ξεστομίσει ο πολυδιαβασμένος συγγραφέας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ένας από τους πιο εμπορικούς συγγραφείς της εποχής μας, ο οποίος χαρακτηρίζεται για το όραμα του για τον κόσμο αλλά και για την ακλόνητη αισιοδοξία του. Λίγα λόγια και τα πιο εμπνευσμένα αποφθέγματα του Πάουλο Κοέλιο.

Γεννήθηκε στις 24 Αυγούστου του 1947 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Ως παιδί αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και οι σχολικές του επιδόσεις ήταν μετριότατες. Στην ηλικία των 15 ανακοινώνει στους καθολικούς γονείς του ότι θέλει να γίνει συγγραφέας και αυτοί αποφασίζουν να τον τιμωρήσουν γι’ αυτήν του την απόφαση, κλείνοντας τον σε ψυχιατρείο. Οι γονείς του μην μπορώντας να δαιχειριστούν τις καλλιτεχνικές ανησυχίες του γιου τους τον κλείνουν σε ίδρυμα με ‘θεραπείες ηλεκτροσόκ’. Η επιστροφή στην πραγματικότητα για τον νεαρό Πάουλο ήταν όλο και πιο δύσκολη και αυτήν την φορά είχε να αντιμετωπίσει την ίδια την ζωή.

Στα 23 του χρόνια εγκαταλείπει το πανεπιστήμιο, ασπάζεται μια αγγλική αίρεση και ακολουθεί το κίνημα των χίπις ταξιδεύοντας στον κόσμο. Το 1974 φυλακίζεται τρεις φορές πληρώνοντας το τίμημα των σοσιαλιστικών του ιδέων. Επι 11 συναπτά έτη ασχολείται με την αλχημεία και η γνωριμία του με τον αλχημιστή Ζαν τον αναγεννά πνευματικά. Έπειτα ασπάζεται τον Καθολικισμό και το 1987 εκδίδει το βιβλίο “Ημερολόγιο ενός Μάγου”, το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Ακολούθησαν περίπου 30 βιβλία μέχρι σήμερα με το πιο γνωστό να είναι ο “Αλχημιστής” . Όσο για την ποικιλία της θεματολογίας του έχει πει χαρακτηριστικά: “Ο Μπόρχες είπε ότι υπάρχουν μόνο τέσσερις ιστορίες που μπορείς να διηγηθείς: μια ερωτική ιστορία μεταξύ δύο ανθρώπων, μια ερωτική ιστορία μεταξύ τριών ανθρώπων, την πάλη για εξουσία και το ταξίδι. Όλοι εμείς οι συγγραφείς ξαναγράφουμε τις ίδιες ιστορίες στο διηνεκές”. Τέλος, παρά την τεράστια απήχηση των βιβλίων του, οι κριτικοί έχουν υπάρξει ιδιαίτερα σκληροί μαζί του κατηγορώντας τον για μια επιτηδευμένη πνευματικότητα.

© Matej Divizna / Getty Images / Ideal Image

Αποφθέγματα

– “Ο αληθινός άνθρωπος φέρεται σαν παιδί. Έχει ανάγκη να παίζει, να είναι ανάγωγος, να λέει ανοησίες, να κάνει απρεπείς και ανώριμες ερωτήσεις.”

– “Πνίγεσαι όχι αν πέσεις στο ποτάμι, αλλά αν παραμείνεις βυθισμένος σ’ αυτό.”

– “Να είσαι γενναίος. Ρισκάρισε. Δεν υπάρχει υποκατάστατο για την εμπειρία.”

– “Μπορείς να τυφλωθείς, αν βλέπεις όλες τις μέρες ίδιες. Κάθε μέρα είναι διαφορετική, κάθε μέρα φέρνει ένα δικό της θαύμα. Το ζήτημα είναι να δώσεις προσοχή στο θαύμα.”

– “Ο άνθρωπος βελτιώνεται καθώς ακολουθεί το δρόμο του. Αν περιμένει να βελτιωθεί προτού πάρει μια απόφαση, δεν θα προχωρήσει ποτέ.”

– “Οι άνθρωποι περισσότερο ονειρεύονται ότι επιστρέφουν παρά ότι φεύγουν.”

– “Αυτός που έχει τη συνήθεια να ταξιδεύει, ξέρει να φτάνει πάντα τη στιγμή που πρέπει να φύγει.”

– “Μην ξεχάσεις όμως ότι όπου είναι η καρδιά σου, εκεί είναι και ο θησαυρός σου. Και πρέπει οπωσδήποτε να βρεις το θησαυρό σου για να έχουν νόημα όσα έχεις ανακαλύψει στο δρόμο σου.”

– “Η αγάπη είναι μια παγίδα. Όταν παρουσιάζεται, βλέπουμε μόνο το φως της, όχι τις σκιές της.”

– “Όταν αγαπά κανείς, τα πράγματα αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο νόημα.”

– “Και πώς μπορώ να μαντεύω το μέλλον; Μέσα από τα σημάδια του παρόντος. Στο παρόν βρίσκεται το μυστικό• αν προσέξεις το παρόν, τότε κι αυτό που θα συμβεί στο μέλλον θα είναι καλύτερο.”

– “Το να αισθάνεται κανείς δυστυχισμένος συνεχώς είναι μια ανεπίτρεπτη πολυτέλεια.”

– “Αν είσαι σε θέση να δεις την ομορφιά, αυτό συμβαίνει μόνο και μόνο επειδή φέρεις την ομορφιά μέσα σου. Ο κόσμος είναι ένας καθρέφτης στον οποίο ο καθένας βλέπει το είδωλό του.”

– “Αν κάνω ακριβώς εκείνα τα πράγματα, τα οποία οι άνθρωποι περιμένουν από μένα, θα εγκλωβιστώ σε κατάσταση σκλαβιάς.”

– “Πάντα να λες αυτό που νιώθεις και να κάνεις ό, τι σκέφτεσαι! Η σιωπή καταστρέφει ζωές.”


Διαβάστε επίσης: 10 μαθήματα ζωής από τον αλήτη της λογοτεχνίας, Τζακ Κέρουακ

Share.

Comments are closed.