‘Ας αφήσουμε τις όμορφες γυναίκες για τους άντρες που δεν έχουν φαντασία’|Μαρσέλ Προυστ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ένας από τους πιο σημαντικούς μυθιστοριογράφους και κριτικός του 20ού αιώνα. Το έργο του ‘Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο’ θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών. Λίγα λόγια και τα πιο σημαντικά αποφθέγματα του σπουδαίου Μαρσέλ Προυστ.

 

Λίγα λόγια

Γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου του 1871 σε μια εύπορη γαλλική οικογένεια και ο πατέρας του ήταν γνωστός πνευμονολόγος και επιδημιολόγος με αρκετές δημοσιεύσεις σε ευρωπαϊκά περιοδικά, ενώ η μητέρα του καταγόταν από πλούσια εβραϊκή οικογένεια της Ασαλτίας. Ο μικρός Προυστ διεγνώσθη με άσθμα το οποίο του δημιούργησε διάφορα προβλήματα κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας. Σπούδασε στο Λύκειο Κοντορσέ αλλά λογω της υγείας του παρακολουθούσε μαθήματα από το σπίτι. Το 1893 παίρνει το πτυχίο του από τη Νομική και δυο χρόνια αργότερα στη Λογοτεχνία.
Το 1896 κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο με τίτλο ‘Οι ηδονές και οι ημέρες’. Το 1903 πεθαίνει ο πατέρας του και δυο χρόνια αργότερα η μητέρα του στην οποία είχε εξαιρεική αδυναμία και αυτό τον οδήγησε να κλειστεί στο σπίτι και να απομονωθεί. Το ίδιο χρονικό διάστημα αφιερώθηκε στην συγγραφή του έργου ‘Αναζητώντας το Χαμένο Χρόνο’ ένα ημιαυτοβιογραφικό αλληγορικό μυθιστότημα έκτασης 3.200 σελίδων το οποίο θεωρείται ως ένα από τα πιο αριστουργηματικά μυθιστορήματα όλων των εποχών. Το τέλος για το σπουδαίο συγγραφέα γράφτηκε στις 18 Νοεμβρίου καθώς πεθαίνει από πνευμονία.

 

Αποφθέγματα

‘Σε ένα χωρισμό, αυτός που δεν είναι πραγματικά ερωτευμένος είναι εκείνος που λέει τα πιο τρυφερά λόγια’.

‘Η ευτυχία θεραπεύει το σώμα, μόνο η θλίψη αναπτύσσει τη δύναμη του νου’.

‘Ας αφήσουμε τις όμορφες γυναίκες για τους άντρες που δεν έχουν φαντασία’.

‘Το ταξίδι της ανακάλυψης δεν σημαίνει να ψάχνεις καινούργια μέρη αλλά να έχεις καινούργια μάτια’.

‘Το θράσος είναι χρήσιμο σ’ αυτούς που ξέρουν να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες’.

‘Στην πραγματικότητα, κάθε αναγνώστης είναι, καθώς διαβάζει, αναγνώστης του ίδιου του του εαυτού’.

‘Ο έρωτας είναι ένα χτυπητό παράδειγμα για το πόσο μικρή σημασία έχει για μας η πραγματικότητα’.

‘Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν πολλά διαφορετικά πάθη. Το αληθινό είναι αυτό για χάρη του οποίου είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τους άλλους’.

‘Δεν μας απονέμεται η σοφία. Πρέπει να την ανακαλύψουμε μόνοι μας, μετά από ένα ταξίδι που κανένας δεν μπορεί να κάνει για λογαριασμό μας ή να μας γλιτώσει από αυτό’.

‘Οτιδήποτε μεγάλο στον κόσμο προέρχεται από τους νευρωτικούς. Αυτοί μόνο έχουν θεμελιώσει τις θρησκείες μας και έχουν δημιουργήσει τα μεγάλα αριστουργήματα’

‘.…και η οικογένεια εκεί που πρέπει: κάπου πέρα, αλλά όχι μακριά’.

‘Αν μια μικρή ονειροπόληση είναι επικίνδυνη, η θεραπεία δεν είναι να ονειρευόμαστε λιγότερο, αλλά να ονειρευόμαστε περισσότερο, να ονειρευόμαστε όλη την ώρα’.

‘Από λεπτό γούστο, αν μη τι άλλο, προσπαθώ να παραμένω ηθικά αγνός’.

‘Η φωτογραφία είναι αποτέλεσμα της πλήρους αποξένωσης’.

‘Ας είμαστε ευγνώμονες για τους ανθρώπους που μας κάνουν ευτυχισμένους. Είναι οι αξιαγάπητοι κηπουροί που κάνουν τις ψυχές μας να ανθίζουν’.

‘Ο Χρόνος που αλλάζει τους ανθρώπους δεν αλλάζει την εντύπωση που έχουμε γι’ αυτούς’.

 

Χρυσηίδα Κ.

Share.

Comments are closed.