Ο μοναδικός Sam Smith

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mε αφορμή την κυκλοφορία του νέου του single ‘Too Good At Goodbyes’ γνωρίζουμε καλύτερα μια από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές των τελευταίων χρόνων. Ερωτική χροιά, χαρακτηριστικός ήχος και τράγουδια που βρίσκουν αμέσως τον δρόμο τους προς την επιτυχία. Λίγα λόγια και ένα σύντομο μουσικό ταξίδι με τον Sam Smith.

 

Nεανικά χρόνια

Γεννήθηκε στις 19 Μαίου του 1992 στο Λονδίνο. Η κλίση του στη μουσική και ιδιαίτερα στο τραγούδι γίνεται φανερή σε αρκετά νεαρή ηλικία. Η μητέρα του επιτυχημένη τραπεζικός απολύεται καθώς προσπαθούσε να προωθήσει μουσικά τον γιό της την ώρα που δούλευε σε μεγάλη εταιρεία. Ο Smith με την υποστήριξη της μητέρας του, ηχογραφεί δυο κομμάτια και κανείς δεν φανταζόταν αυτό που θα ακολουθούσε.

Πρώτα hits

H πρώτη επιτυχία ήρθε το 2012 με τη συνεργασία του με το συγκρότημα Disclosure στο τραγούδι ‘Latch’ με το οποίο ο Smith συστήνεται στο κοινό. Το κομμάτι καταφέρνει να αγγίξει την κορυφή των UK singles chart και μόλις στα 21 του χρόνια ο Smith κυκλοφορεί το δικό του single με τίτλο ‘Lay Me Down’. Το ‘Latch’ ανέδειξε την μοναδική του φωνή και οι κριτικοί μιλούσαν για την εξαιρετική καριέρα που τον περίμενε.

 

 

Η επόμενη μεγάλη επιτυχία του νεαρού τραγουδιστή ήταν ακόμα μια συνεργασία αυτήν τη φορά με τον Naughty Boy, Το τραγούδι έγινε αστραπιαία No. 1 single στο UK single chart την Άνοιξη του 2013. Το Φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς κυκλοφορεί το πρώτο του EP με τίτλο ‘Nirvana’ στο οποίο οι ακροατές μπορούσαν να βρουν και την ακουστική εκδοχή του ‘Latch’. Λίγους μήνες αργότερα, κατακτά ξανά to UK chart με το τραγούδι ‘Money on My Mind’ και το Μάιο του 2014 κυκλοφορεί το ολοκληρωμένο του άλμπουμ με τίτλο ‘In the Lonely Hour’.

 

 

‘Coming Out’ και Βραβεία

Τον ίδιο μήνα που κυκλοφόρησε το ‘In the Lonely Hour’ ο τραγουδιστής ανακοίνωσε πως είναι gay. To άλμπουμ ήταν γεμάτο με ερωτικά τραγούδια και όπως είχε πει ο ίδιος: ‘δεν έχω βρεθεί ποτέ σε σχέση με κάποιον, το άλμπουμ είναι για ένα αγόρι που αγάπησα, αλλά αυτός δεν με αγάπησε ποτέ πίσω. Πρόκειται για μια αρκετά σκοτεινή φάση της ζωής μου’.

Από την άλλη, αυτή η φάση οδήγησε τον Smith στην πιο δημιουργική φάση της ζωής του μέχρι τότε. Στα βραβεία Grammy του 2015 έφυγε με τέσσερα βραβεία. Ο ίδιος είπε στην παραλαβή των βραβείων: ‘Πριν από αυτό το άλμπουμ έκανα τα πάντα για να ακουστεί η μουσική μου, αλλά δεν ήταν μέχρι τη στιγμή που ξεκίνησα να είμαι ο εαυτός μου και τότε ήταν που η μουσική μου έφτασε στον κόσμο’.

 

 

James Bond

To 2015 συνέχισε να είναι γεμάτο για τον τραγουδιστή καθώς κυκλοφόρησε μια επανεκτέλεση του ‘Lay Me Down’ με τον John Legend. To κομμάτι κατέκτησε ξανά τα charts και τα έσοδα διατέθηκαν για φιλανθρωπικό σκοπό. Ακολούθησε μια ακόμα συνεργασία με τους Disclosure με το τραγούδι ‘Omen’.

 

 

H μεγάλη στιγμή ήρθε όταν αποφασίστηκε ότι θα ‘έντυνε’ μουσικά το soundtrack της ταινίας του James Bond, ‘Spectre’. To αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό με την ορχηστρική μουσική και την απίστευτη φωνή του Smith. To τραγούδι έγινε No. 1 single στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο Smith απέσπασε Χρυσή Σφαίρα αλλά βραβείο και Όσκαρ για την ερμηνεία του και αφιέρωσε το βραβείο στην LGBT κοινότητα.

 

 

Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε το καινούριο του άλμπουμ και να κλείσουμε με το single ‘Too Good At Goodbyes’ που κυκλόφορησε πριν από λίγες ημέρες.

 

 

Χρυσηίδα Κ.

Share.

Comments are closed.