Το πρώτο υποβρύχιο ξενοδοχείο-βίλα στον κόσμο ανοίγει στις Μαλδίβες

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Με 50.000 δολάρια τη νύχτα, αυτή η once-in-a-lifetime εμπειρία -κυριολεκτικά κοιμάστε με ψάρια, σαλάχια, χελώνες και καρχαρίες- δεν είναι φθηνή.

Το 2005, ο αρχιτέκτονας Ahmed Saleem δημιούργησε το πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο στον κόσμο το Ithaa, στο θέρετρο Conrad Maldives Rangali Island. Στο Ithaa, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν κουζίνα 5 αστέρων, πέντε μέτρα κάτω από τον Ινδικό Ωκεανό, παρακολουθώντας καρχαρίες και μπλε Τανγκ να κολυμπούν καθώς γευματίζουν κάτω από έναν ακρυλικό θόλο. Είναι ένα αρχιτεκτονικό θαύμα που θα ήταν το highlight των βιογραφικών πολλών σχεδιαστών, αλλά όχι για τον κ. Saleem, ο οποίος είναι γνωστός για το θέρετρο. Αυτό που ο κ. Saleem ήθελε πραγματικά να χτίσει ήταν ένα υποβρύχιο υπνοδωμάτιο όπου θα μπορούσε να περάσει τη νύχτα βλέποντας όνειρα κάτω από τη θάλασσα και να ξυπνήσει κάτω από τα κύματα. Φέτος, τελικά πραγματοποίησε το όνειρό του με το The Muraka, ένα δωμάτιο από γυαλί που βρίσκεται 16,5 πόδια κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.

Η καινοτομία βρίσκεται στην καρδιά του νησιού Rangali: Το θέρετρο ήταν το πρώτο ξενοδοχείο στις Μαλδίβες, που τοποθέτησε βίλες σε ξυλοπόδαρα πάνω από το νερό, το πρώτο που είχε ένα υποβρύχιο εστιατόριο και τώρα είναι οι πρώτοι που βυθίζουν μια κατοικία. Το Muraka, το οποίο μεταφράζεται σε “κοράλλι” στην τοπική γλώσσα, Dhivehi, είναι κατασκευασμένο από χάλυβα, σκυρόδεμα και ακρυλικό και έχει σχεδιαστεί με γνώμονα το τοπικό οικοσύστημα. (Το ξενοδοχείο διαθέτει ναυτικούς βιολόγους στο προσωπικό για να εξασφαλίσει ότι η βυθισμένη βίλα έχει ελάχιστη επίδραση στα γύρω κοράλλια.)

Ολόκληρη η κάτω σουίτα χτίστηκε στη Σιγκαπούρη, κατασκευάστηκε από ακρυλικό από την κατασκευαστική εταιρία παραγωγής ενυδρείων της Ιαπωνίας, Nippura Co., και σφραγίστηκε με Shin Etsu Marine, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του Ithaa Undersea Restaurant. Στη συνέχεια, η κατασκευή των 600 τόνων ανυψώθηκε με γερανό σε ένα εξειδικευμένο πλοίο το οποίο θα μπορούσε να την μεταφέρει στις Μαλδίβες και να την αγκυροβολήσει κοντά στον ύφαλο χωρίς να την καταστρέψει. Στη συνέχεια βυθίστηκε στον ωκεανό και συγκρατήθηκε σταθερά στη θέση της με 10 σωρούς σκυροδέματος που εξασφαλίζουν ότι δεν θα κινηθεί ούτε θα μετατοπιστεί λόγω μεγάλης παλίρροιας.

Από εκεί και ύστερα ήταν απλώς ζήτημα σύνδεσης των άνω και κάτω επιπέδων της σουίτας και ο μετασχηματισμός του χώρου από ακρυλικό σωλήνα σε πολυτελές προορισμό διακοπών. Αυτό έγινε από την Yuji Yamazaki Architecture, μια εταιρία σχεδιασμού του Τόκιο, η οποία δημιούργησε έναν χωρίς ενώσεις χώρο στον επάνω-κάτω όροφο. Το επάνω επίπεδο αποτελείται από γυάλινους τοίχους που προσφέρουν θέα στα κύματα, ιδιωτική προβλήτα, πισίνα υπερχείλισης και απομονωμένα καταστρώματα. Οι επισκέπτες μπορούν είτε να πάρουν τον ανελκυστήρα είτε να ακολουθήσουν μια σπειροειδή σκάλα κάτω, όπως στην τρύπα του κουνελιού της Αλίκης, για να κατέβουν σε μια υδάτινη χώρα των θαυμάτων. Εκεί η καμπυλωτή οροφή, τα μεγάλα παράθυρα και η οπτική επαφή με τα ψάρια δείχνουν μια μοναδική εμπειρία για όσους ονειρεύονται γοργόνες. Κοιμηθείτε με τα ψάρια, πιείτε καφέ με τα κοράλλια και μερικοί τυχεροί κάτοικοι μπορεί να δουν ακόμα και χελώνες, σαλάχια ή ακόμα και καρχαρίες που κοιτάζουν αποδοκιμαστικά μέσα από το γυαλί.

Φυσικά, οι once-in-a-lifetime εμπειρίες δεν είναι φθηνές. Με περίπου 50.000 δολάρια την βραδιά -τεχνικά, ένα πακέτο διακοπών τεσσάρων διανυκτερεύσεων στοιχίζει περίπου 200.000 δολάρια- η τιμή για διακοπές κάτω από τη θάλασσα είναι βαριά. Ωστόσο, προσφέρει πολλά περισσότερα από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Οι επισκέπτες του The Muraka πετάνε με ένα ιδιωτικό υδροπλάνο που προσγειώνεται στη δική τους ιδιωτική προβλήτα ή παίρνουν από το κύριο θέρετρο ένα ταχύπλοο που είναι δικό τους να το χρησιμοποιήσουν για το υπόλοιπο της παραμονής τους. Η Muraka είναι τοποθετημένη στον ωκεανό, μακριά από τις παραλιακές βίλες του Conrad και τα μπανγκαλόου πάνω από το νερό, για μέγιστη προστασία της ιδιωτικής ζωής. Η σουίτα διαθέτει αφοσιωμένο προσωπικό, συμπεριλαμβανομένου ενός μπάτλερ και σεφ, για να διευκολύνει την διαμονή όλο το εικοσιτετράωρο, και οτιδήποτε άλλο από θεραπευτές μασάζ στους θεραπευτές προσώπου και στους γυμναστές μπορεί να ρυθμιστεί και να συμπεριληφθεί στην (βαριά) τιμή. Οι επισκέπτες απολαμβάνουν επίσης το βραβείο Diamond Honors Hilton μετά την κράτηση της σουίτας ως ένα μικρό αναμνηστικό της διαμονής, αν και η εμπειρία θα είναι αναμφίβολα αξέχαστη.

Share.

Comments are closed.