Οι 15 πιο όμορφες πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες στον πλανήτη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Οι πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες είναι μερικά από τα πιο σημαντικά κτίρια στην Αμερική, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Ανάμεσα στους τοίχους τους, οι νέοι και φιλόδοξοι μαθητές διευρύνουν το μυαλό τους σε ένα πλήθος θεμάτων, οπότε είναι αρκετά λογικό οι ακαδημαϊκοί φορείς να δαπανούν μεγάλα χρηματικά ποσά για να εξασφαλίσουν ότι οι βιβλιοθήκες τους θα εμπνεύσουν τους μαθητές τους.

Χάρη στον εξαίσιο σχεδιασμό τους, πολλές βιβλιοθήκες είναι τα πιο αξιοθαύμαστα κτίρια στην πανεπιστημιούπολεις. Από ένα αναγνωστήριο του 14ου αιώνα στη Σορβόννη, σε μια υπερσύγχρονη βιβλιοθήκη στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο., πάμε να δούμε τις 15 απο τις πιο όμορφες βιβλιοθήκες πανεπιστημίων στον κόσμο.

Βιβλιοθήκη Fisher Fine Arts, Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανία, Φιλαδέλφεια

 

View this post on Instagram

 

FFAL will be closed today, Tuesday 3/14 due to weather. #fisherfinearts #scheduleupdate #snowday

A post shared by Fisher Fine Arts Library (@fisherfineartslibrary) on

Ολοκληρωμένη το 1891 από τον αρχιτέκτονα Frank Furness, η βιβλιοθήκη Fisher Fine Arts του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια προστέθηκε στο Εθνικό Μητρώο των ιστορικών μνημείων το 1972 και έγινε εθνικό ιστορικό ορόσημο το 1985. Το επόμενο έτος, η βιβλιοθήκη ξεκίνησε μια ανακαίνιση διάρκειας τεσσάρων ετών, καθοδηγούμενη από μια ομάδα που περιλάμβανε τους Venturi, Scott Brown & Assoc., CLIO Group και Marianna Thomas Architects.

Βιβλιοθήκη Duke Humfrey, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Οξφόρδη, Αγγλία

Χτισμένη το 1488, η βιβλιοθήκη Duke Humfrey του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι το παλαιότερο τμήμα της βιβλιοθήκης Bodleian, μιας ομάδας πέντε κτιρίων που χρονολογούνται από την μεσαιωνική περίοδο εώς τις αρχές του 20ου αιώνα.

Βιβλιοθήκη Suzzallo, Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, Σιάτλ

 

View this post on Instagram

 

#homework in the pretty room.

A post shared by Roland Klarwetter |📍Berlin 🇪🇺 (@rollo_yolo) on

Σχεδιασμένη από τους αρχιτέκτονες του Σιάτλ, Carl F. Gould Sr. και Charles H. Bebb, η βιβλιοθήκη Suzzallo του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον σε γκόθικ στιλ, άνοιξε το 1926.

Βιβλιοθήκη Peabody, Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, Βαλτιμόρη

Η βιβλιοθήκη Peabody, η οποία λειτούργησε το 1878, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Edmund G. Lind από τη Βαλτιμόρη, σε συνεργασία με τον πρώτο κοσμήτορα του Πανεπιστημίου Hopkins, Nathaniel H. Morison. Πάνω από το κεντρικό αίθριο ανυψώνονται πέντε όροφοι με μαντεμένια μπαλκόνια, δημιουργώντας ένα δραματικό αποτέλεσμα.

Βιβλιοθήκη του Queen’s College, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Οξφόρδη, Αγγλία

 

View this post on Instagram

 

Repost from @thatoxfordgirl using Happy World Book Day 📚💙 ‘That’s what I love about reading: one tiny thing will interest you in a book, and that tiny thing will lead you to another book, and another bit there will lead you onto a third book. It’s geometrically progressive – all with no end in sight, and for no other reason than sheer enjoyment.’ ✨📚by Mary Ann Shaffer and Annie Burrows The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society 📖 📚 . I’m often asked by applicants, how do you know WHAT to read when prepping for @oxford_uni ? The quote above is a great way to think about it – start with a text you enjoy and then from that text make connections elsewhere. For instance, I read Virginia Woolf’s ‘Orlando’ which was on the school syllabus, from there I went onto read her diaries and other novels, including ‘Flush’ 📖Flush told the story of the Elizabeth Barrett Browning & Robert Browning’s dog. They were both poets and this led me to read their poetry. I then learnt about the contexts in which these texts were written and developed a fascination in all of them with the role of women in literature. So it’s true there was no end in sight…one text kept leading to another…☺️Whilst these are literary examples, the same method of picking things out of whatever you’re reading and running away with them, can be applied to all subjects 🎓 Beautiful shot of @queenscollegeoxford by @annaathomas 📚 . NEW BLOG POST up on HAPPY WORLD BOOK DAY on www.thatoxfordgirl.com, link in bio 😊🎓 . #oxford #oxforduniversity #oxbridge #library #libraries #books #bookish #bookstagram #prettylittlecities #prettylittletrips #visitengland #gloriousbritain #GoVisitBritain #PhotosOfEngland #lovegreatbritain #explore_britain #TraverseEngland #GB_GB #librariesofinstagram #thatoxfordgirl

A post shared by The Queen’s College, Oxford (@queenscollegeoxford) on

Ο αρχιτέκτονας της βιβλιοθήκης Queen’s College στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που χτίστηκε μεταξύ 1692 και 1695, είναι άγνωστος, αλλά έρευνες δείχνουν ότι τα εύσημα πρέπει να πάρει ο Henry Aldrich, ο οποίος σχεδίασε και άλλα κτίρια στην Οξφόρδη, ή ο Timothy Halton, ο κοσμήτορας του Queen’s College την περίοδο που κατασκευάστηκε η βιβλιοθήκη.

Βιβλιοθήκη Joe and Rika Mansueto, Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Σικάγο

Ο σχεδιασμός του γυάλινου θόλου της βιβλιοθήκης Joe and Rika Mansueto έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία (όπως το βραβείο GE Edison Award of Merit) από την ολοκλήρωση του κτιρίου το 2011.

Βιβλιοθήκη Linderman, Πανεπιστήμιο Lehigh, Βηθλεέμ, Πενσυλβανία

Η βιβλιοθήκη Linderman, η οποία λειτούργησε το 1878, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα της Φιλαδέλφειας Addison Hutton, ο οποίος μοντελοποίησε την ενετική αρχιτεκτονική μετά το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.

Βιβλιοθήκη Uris, Πανεπιστήμιο Cornell, Ιθάκη, Νέα Υόρκη

Σχεδιασμένη από τον πρώτο φοιτητή αρχιτεκτονικής του Cornell, William Henry Miller, του οποίου το πορτρέτο κρέμεται στο βόρειο τοίχο του λόμπι, η βιβλιοθήκη Uris άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες της τον Οκτώβριο του 1861.

Memorial Library του William Andrews Clark, UCLA, Λος Άντζελες

Κατασκευασμένη μεταξύ του 1924 έως 1926 από τον αρχιτέκτονα Robert D. Farquhar, η William Andrews Clark Memorial Library χρηματοδοτήθηκε από τον φιλάνθρωπο William Andrews Clark Jr. (ο οποίος ίδρυσε επίσης τη Φιλαρμονική του Λος Άντζελες) για να στεγάσει την αυξανόμενη συλλογή του από σπάνια βιβλία.

Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Σαλαμάνκα, Σαλαμάνκα, Ισπανία

Η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Σαλαμάνκα χτίστηκε τον 16ο αιώνα.

Αναγνωστήριο Saint-Jacques, Βιβλιοθήκη της Σορβόννης, Πανεπιστήμιο Παρισίου-Σορβόννης, Παρίσι

 

View this post on Instagram

 

Beautiful. #booksthatmatter #bookhugs #bloomingtwig #yourstory

A post shared by Blooming Twig (@blooming.twig) on

Ανοίγωντας το 1328, το αναγνωστικό κέντρο Saint-Jacques στη βιβλιοθήκη της Σορβόννης στο Παρίσι, αναστηλώθηκε μεταξύ του 1885 και 1901 από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Henri Paul Nénot.

Βιβλιοθήκη Wren, Trinity College, Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Κέιμπριτζ, Αγγλία

 

View this post on Instagram

 

Not quite ARU library #wrenlibrary #cambridge #trinity

A post shared by Sam Stripling (@strippyy) on

Ολοκληρωμένη το 1695, η βιβλιοθήκη Wren του Trinity College στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, περιέχει περισσότερα από χίλια μεσαιωνικά χειρόγραφα, πολλά βιβλία από την προσωπική συλλογή του Νεύτωνα, μια συλλογή των πρώτων εκδόσεων του Σαίξπηρ και πολλά άλλα.

Βιβλιοθήκη Trinity College, Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου

 

View this post on Instagram

 

This view is some consolation on a very wintry Monday morning 🥶

A post shared by Library of TCD (@tcdlibrary) on

Η βιβλιοθήκη Trinity College στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της χώρας, αλλά και από τις πιο όμορφες. Το κύριο τμήμα της χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα.

Βιβλιοθήκη Beinecke, Πανεπιστήμιο Γέιλ, New Haven

 

View this post on Instagram

 

Perhaps we should join in on #nationalshelfieday

A post shared by Beinecke Library (@beineckelibrary) on

Η βιβλιοθήκη Beinecke στο Πανεπιστήμιο Γέιλ είναι αναμφισβήτητα το πιο εντυπωσιακό κτίριο της πανεπιστημιούπολης. Ολοκληρώθηκε το 1963 από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Gordon Bunshaft, και έχει επένδυση από μάρμαρο στο εσωτερικό της για να ενισχύσει τον ελάχιστο φωτισμό (που βοηθά να μην καταστραφούν τα σπάνια βιβλία).


Διαβάστε επίσης: 5 μοναδικές κρουαζιέρες για όσους θέλουν να απολαύσουν την συνταξιοδότηση τους!

Share.

Comments are closed.