Τelegraph: ‘Η Θεσσαλονίκη είναι η ελληνική απάντηση στο Παρίσι’

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο Anthony Horowitz γράφει για την Telegraph και τολμά να υποστηρίξει πως η Θεσσαλονίκη μπορεί να συγκριθεί με το Παρίσι. Εμείς δεν έχουμε παρα να συμφωνήσουμε μαζί του.

Αφορμή για την επίσκεψη του στην συμπρωτέυουσα ήταν το βιβλίο της Victoria Hislop ‘Τhe Thread’ στο οποίο ξεδιπλώνεται η ιστορία μιας οικογένειας από τη Θεσσαλονίκη από το έτος 1917 και έπειτα. Ο συντάκτης εξιστορεί γεγονότα όπως η πυρκαγιά του 1917 αλλά και τους βομαβαρδισμούς που υπέστη η πόλη κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο άρθρο του αναφέρεται στις ομορφιές της πόλης όπως τις έζησε ο ίδιος, στον παλμό των ανθρώπων αλλά και στο μοναδικό ηλιοβασίλεμα. Έπειτα υποστηρίζει πως ο παριζιάνικος αέρας της πόλης οφείλεται στον αρχιτέκτονα Ernest Hébrard, ο οποίος χάρισε στην πόλη λεωφόρους, πεζόδρομους, πλατείες αλλά και το πράσινο που προσφέρει ποιότητα ζωής στους κατοίκους.

Συνεχίζει κάνοντας και μια πολιτιστική επισκόπηση της πόλης αναδεικνύοντας τα ποικίλα φεστιβάλ, τις εκθέσεις βιβλίων αλλά και το LGBT Pride. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η λέξη ‘χαλαρά’ είναι άκρως συνυφασμένη με την πόλη και αν την εξερευνήσεις και καταλάβεις τα μυστικά της, τότε θα καταλάβεις το γιατί.

Στα highlights της περιήγησης του ήταν το Φρούριο του Επταπυργίου, γνωστό και ως Γεντί Κουλέ, ενώ έμεινε εντυπωσιασμένος από το εβραϊκό μουσείο της πόλης. Από την όλη επίσκεψη του δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα λαδάδικα, η ιστορική αυτή συνοικία της Θεσσαλονίκης.

Κλείνοντας το αρθρο του δηλώνει εντυπωσιασμένος με τα αρχαιολογικά μνημεία τα οποία βρίσκει κάνεις διάσπαρτα στην πόλη. Την παρομοιάζει με το Παρίσι καθώς τα στενά της οδηγούν σε εντυπωσιακές πλατείες με τα πιο cool μαγαζιά και τολμά να πει πως είναι μια από τις λίγες πόλεις όπου έχει βιώσει τόσο έντονα το ‘Εὖ ζῆν’. Τέλος, επισημαίνει, πως η Θεσσαλονίκη είναι ένας εύκολος και φθηνός προορισμός καθώς συνδέεται αεροπορικά με αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις.

Share.

Comments are closed.