Οδοιπορικό στην Αίγινα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η πυξίδα αυτή την φορά δείχνει Ελλάδα και συγεκριμένα την Αίγινα. Το νησί του Καζατζάκη και Κωνσταντινίδη σε περιμένει να το εξερευνήσεις.

Θέλεις να ξεφύγεις απο την πόλη έστω και μια μέρα; Υπάρχει λύση! Κλείσε τα εισιτήρια σου και σε μόλις μια ώρα και ένα τέταρτο θα βρίσκεσαι στο νησί (Με το αργό, καθώς μπορείς να επιλέξεις και το δελφίνι που κάνει μόλις 35 λεπτά). Η Αίγινα ενδείκνυται τόσο για καλοκαιρινές διακοπές όσο και για μια μονοήμερη εκδρομή. Πάμε να τη γνωρίσουμε!

 

1. Άγιος Νεκτάριος

Η διαδρόμη μέχρι και την εκκλησία είναι φανταστική, θα θαυμάσεις τη φύση, τις φυστικιές και τα κτήματα γύρω από τον περιποιημένο ναό. Εδώ, σε αυτόν τον τόπο ο Άγιος Νεκτάριος το 1904 άρχισε να χτίζει τα πρώτα κελιά. Κάνε ένα διάλειμμα και απόλαυσε τη θέα.

 

 

2. Ο Μυστράς του Σαρωνικού

Πάνω απο την Μονή του Άγιου Νεκταρίου θα διακρίνεις μια λιθόκτιστη εγκαταλελειμμένη πολιτεία, γνωστή και ώς νησιώτικος Μυστράς. Οι Αιγινήτες είχαν καταφύγει εκεί για να ξεφύγουν από τους πειρατές. Η πολιτεία δαιτηρούσε 365 εκκλησίες, μια για κάθε μέρα του χρόνου. Σήμερα έχουν διατηρηθεί 38 εκκλησίες και ο τόπος είναι γνωστό και ευκολοδιάβατο σημείο για πεζοπορία.

 

3. Ναός της Αφαίας

Ο ναός που λέγεται ότι σχηματίζει το “ιερό τρίγωνο” της αρχαιότητας μαζί με τoν Ναό του Απόλλωνα και της Ακρόπολης, ήταν αφιερωμένος στην Αφαία Αθηνά η οποία ήταν η προστάτιδα του νησιού. Ίχνη λατρευτικής δραστηριότητας έχουν εντοπισθεί ήδη από την 2η χιλιετία π.Χ. Απόλαυσε τη θέα και ανάπνευσε καθαρό αέρα με θέα τον Σαρωνικό.4. Αγία Μαρίνα

Πολύ κοντά στο Ναό της Αφαίας βρίσκεται το καλοκαιρίνο θέρετρο της Αγίας Μαρίνας. Η διαδρομή είναι γεμάτη πεύκα και πανέμορφα κτήματα. Καταγάλανη παραλία σε περιμένει για να χαλαρώσεις.

 

 

5. Ελληνικό Κέντρο Περίλθαλψης Άγριων Ζώων

Συνέχιζόντας την πορεία προς τα νότια του νησιού θα φτάσεις στο Κέντρο, όπου εκεί τα τελευταία χρόνια περιθάλπτονται ζώα και πτηνά από εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και εθελοντές.

 

6. Προφήτης Ηλίας και Δίας Βροχοποιός

Μόλις περάσεις τις εγκαταστάσεις του Κέντρου, θα βρεθείς σ’εναν χωματόδρομο ο οποίος θα σε οδηγήσει στο ναό του Ελλάνιου Δία αλλά και στο αρχαίο τείχος. Το δρομάκι φτάνει μέχρι και την εκκλησία του Προφήτη Ηλία η οποία είνα χτισμένη απο απομεινάρια αρχαίων οικοδομημάτων και βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του νησιού. Εδώ θα βρείς και τα απομεινάρια του ναού αφιερωμένο στον Ελλάνιο Δία. Καταλάβαίνεις πως η ανταμοιβή σου για την ανάβαση, καθώς μιλάμε για ένα υψόμετρο 532 μέτρων, θα είναι η φανταστική θέα σε ολόκληρη την Αίγινα αλλά και στα παράλια της Αττικής.

 

7. Πέρδικα

Χαρακτηριστικό και όμορφο ψαροχώρι το οποίο θα σε κερδίσει αμέσως. Χαλάρωσε, απόλαυσε το τοπίο και φάε στα γραφικά ταβερνάκια. Να θυμάσαι ότι στις 7 Σεπτέμβριου διογανώνεται το πανηγύρι του Αγίου Σώζοντος, ένα απο τα μεγαλύτερα του Σαρωνικού.


8. Περιπλάνηση στην Χώρα

Αρχικά θαύμασε την αρχιτεκτονική, πολλά από τα κτίρια που θα αντικρύσεις έχουν ιδιαίτερη πολιτιστική σημασία. Μην παραλείψεις να επισκεφθείς τον πύργο του Μάρκελλου, ένα φρουριακής μορφής κτίσμα που κατασκευάστηκε το 1802 από τον αγωνιστή του 1821 και μέλος της Φιλικής Εταιρείας, Σπύρο Μάρκελλο. Έπειτα, τα αρχοντικά των Τρικούπηδων, Κανάρη, Βαρβάκη, Βούλγαρη κλπ. Αναζήτησε το Κυβερνείο, το κτίσμα που φιλοξένησε την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας και τα πάμπολλα Καποδιστριακά κτίρια, όπως το Ορφανοτροφείο. Πριν χαλαρώσεις, θα σου πρότεινα να επισκεφθείς την Κολώνα και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά στο λιμάνι. To βραχώδες αυτό ύψωμα χρονολογείται ότι κατοικείτα από το 4000 π.Χ. Νομίζω πως ήρθε να χαθείς στα πολύχρωμα σοκάκια και να απολάυσεις τον καφέ σου.ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΙΣ:

1. Αν έχεις χρόνο, επισκέψου την Παλιά Ράχη και τον Αρχαίο Ελαιώνα.
2. Φάε Κατσούλες (ψάρι του Σαρωνικού) στην Πέρδικα και κάνε μπάνιο, αν στο επιτρέπει ο καιρός, στις παραλιές Κλειδί, Αγία Μαρίνα, Μαραθώνας και Αιγινήτισσα .
3. Μην λυπηθείς τα φυστίκια, έχουν πολλά! Να δοκιμάσεις οπωσδήποτε παγωτό φυστίκι!


4. Τσέκαρε τα όμορφα μονοπάτια του νησιού τα οποία έχει επιμεληθεί η δημοτική αρχή.
5. Αν την επισκεφθείς μόνο για μια μέρα, νοίκιασε αυτοκίνητο και κάνε τον γύρο του νησιού (θα σου στοιχίσει περίπου στα 40 ευρώ).

 

«Συλλογίζομαι την Αίγινα, το σπίτι στον ήλιο, την μπλάβα θάλασσα και λέω, τι τέρας πρέπει να ’ναι ο άνθρωπος, τι άπληστο θηρίο η ψυχή, για ν’ αφήσει τέτοια ανεκτίμητα αγαθά και να περιπλανιέται, μέσα στη βροχή και την ομίχλη». Νίκος Καζατζάκης

 

Πλούσιο παρελθόν, πολύχρωμα σοκάκια με άρωμα γιασεμιού και όμορφες παραλίες. Η Αίγινα σε περιμένει.

 

Χρυσηίδα Κ.

Share.

Comments are closed.