Οι ληστείες που έκαναν τους Μπόνι και Κλάιντ να μοιάζουν ερασιτέχνες!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ξεχάστε τους Μπόνι και Κλάιντ, αλλά και τον Τζέσε Τζέιμς, καθώς οι πραγματικοί επαγγελματίες κλέβουν υπερβολικά μεγάλα ποσά σε “βιομηχανική κλίμακα”. Αν σκοπεύεις να κάνεις μια μεγάλη κλοπή, πρέπει να είσαι οργανωμένος και να έχεις διασυνδέσεις, έτσι δεν προκαλεί εντύπωση ότι οι επιχειρηματίες και οι πολιτικοί βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των μεγαλύτερων “ληστών” του κόσμου.

Δείτε παρακάτω μερικά τρανταχτά παραδείγματα:

1. Ένοπλη ληστεία Dunbar

Η μεγαλύτερη ληστεία που σημειώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες συνέβη το 1997 και η λεία ήταν 18,9 εκατομμύρια δολάρια. Οργανώθηκε από τον Άλαν Πέις, επιθεωρητή ασφαλείας της Dunbar Armored, ο οποίος προσέλαβε πέντε παιδικούς του φίλους για την υλοποίηση του σχεδίου. Κατά την διάρκεια της εργασίας του, ο Πέις είχε χρόνο να εξετάσει λεπτομερώς τα μέτρα ασφαλείας που χρησιμοποιούνταν και το πως έπρεπε να αποφευχθουν. Ήξερε επίσης ότι τις Παρασκευές το χρηματοκιβώτιο έμενε ανοιχτό και ποιοι σάκοι περιείχαν τα μεγαλύτερα και χωρίς διαδοχική αρίθμηση χαρτονομίσματα.

Η συμμορία κατάφερε για αρκετό καιρό να αποκρύψει τον πλούτο της μέσα από ξέπλυμα, αλλά τελικά πιάστηκαν όταν ένα μέλος της έδωσε σε έναν μεσίτη μια δεσμίδα χαρτονομισμάτων με την αρχική ταινία της τράπεζας.

2. Η Μεγάλη Ληστεία του Τρένου

Η ληστεία της 8ης Αυγούστου του 1963 σε ειδική ταχυδρομική αμαξοστοιχία που μετέφερε χαρτονομίσματα για πολτοποίηση, έμεινε γνωστή στην βρετανική ιστορία ως “η μεγάλη ληστεία του τρένου”. Οι ληστές κατέλαβαν το τρένο και το οδήγησαν μέχρι το σημείο που βρίσκονταν τα φορτηγά τους, μεταφέροντας σε αυτά 120 ταχυδρομικούς σάκους με 2,6 εκατομμύρια στερλίνες.

Οι ληστές όμως, όπως γράφτηκε, «δεν ήταν ιδιαίτερα ταλαντούχοι», διότι μια σειρά λαθών οδήγησαν εύκολα τις αστυνομικές αρχές. Τους πρόδωσε μια παρτίδα Monopoly, την οποία οι ληστές έπαιξαν χρησιμοποιώντας τα κλεμμένα χρήματα. O Ρόναλντ Μπιγκς, τα επόμενα χρόνια αναδείχτηκε στο πιο προβεβλημένο πρόσωπο της συμμορίας.

3. Φερντινάντο Μάρκος

Ο πρώην δικτάτορας των Φιλιππίνων, ήταν ένας άπληστος άνδρας. Πιστεύεται ότι έλαβε μεταξύ 5 έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια, μέσω κρατικών δανείων, δωροδοκιών, υπεξαίρεσης, ελέγχου ιδιωτικών εταιρειών και έμμεσων κλοπών. Τα χρήματα του μεταφέρθηκαν σε ξένους τραπεζικούς λογαριασμούς και επενδύθηκαν σε ακίνητα στις ΗΠΑ. Εκδιώχθηκε από την εξουσία μετά από λαϊκή επανάσταση, το 1986. Κατέφυγε στη Χαβάη των ΗΠΑ όπου και πέθανε το 1989. Οι αρχές έχουν ανακτήσει μέχρι στιγμής περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια κλεμμένων περιουσιακών στοιχείων.

4. Σάνι Αμπάσα

Μέχρι τη στιγμή που πέθανε από καρδιακή προσβολή το 1998, ο στρατηγός Σάνι Αμπάσα υπολογίζεται ότι ιδιοποιήθηκε 3 έως 5 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια των πέντε ετών της στρατιωτικής δικτατορίας του στην Νιγηρία. Το πέτυχε με δύο τρόπους: είτε διογκώνοντας τα δημόσια έργα για να καρπωθεί τη διαφορά είτε υπεξαιρώντας ποσά απευθείας από την κεντρική τράπεζα της χώρας. Σε συνεργασία με τον γιο του και τους φίλους του, έστελνε κατόπιν τα χρήματα αυτά μέσω της Κένυας στο Λονδίνο και μετά στην Ελβετία, προκειμένου να μην αφήσει ίχνη.

Επίσημη έρευνα έδειξε ότι περισσότερες από 20 τράπεζες στη Βρετανία έχουν λογαριασμούς που σχετίζονται με την οικογένεια Αμπάσα. Αυτοί οι λογαριασμοί είναι τώρα στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ Νιγηρίας και Βρετανίας. Η νιγηριανή κυβέρνηση θεωρεί ότι τα χρήματα που βρίσκονται σ΄ αυτούς τους λογαριασμούς είναι προϊόν λεηλασίας των εθνικού θησαυροφυλακίου και ζητά την επιστροφή τους.

5. Ζαν Κλοντ Ντιβαλιέ

Ο πρώην δυνάστης της Αϊτής, Ζαν-Κλοντ «Baby Doc» Ντιβαλιέ, θα λέγαμε ότι μπορεί να κυριαρχήσει αυτής της λίστας, όσον αφορά τα χρήματα που πιστεύεται ότι έχει καταχραστεί από μια τόσο μικρή και φτωχή χώρα. “Ο Ντιβαλιέ υποτίθεται ότι έκλεβε το 1,7 έως 4,5% του ΑΕΠ της Αϊτής για κάθε έτος που ήταν στην εξουσία”, αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα. Η έρευνα για την αναζήτηση των χρημάτων του εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, δεκαετίες μετά την απώλεια της εξουσίας του (1986).

6. Σαντάμ Χουσεΐν

Ο δικτάτορας του Ιράκ πήρε χρήματα με τον εύκολο τρόπο: ρώτησε. Έστειλε τον γιο του και τον προσωπικό του βοηθό με χειρόγραφη σημείωση στον κυβερνήτη της τράπεζας, λέγοντας του να τους παραδώσει 920 εκατομμύρια δολάρια και 90 εκατομμύρια ευρώ. Προφανώς ήταν δύσκολο να πει “όχι”.

7. Ομόλογα Ηνωμένου Βασιλείου

Στις 2 Μαΐου 1990, ο 58χρονος διανομέας Τζον Γκοντάρντ έπεσε θύμα κλοπής ενώ μετέφερε έναν χαρτοφύλακα που περιείχε 292 εκατομμύρια στερλίνες σε ομόλογα τραπεζών στην κεντρική τράπεζα της Αγγλίας. Είναι μια από τις πιο αναίμακτες ληστείες της ιστορίας, αν σκεφτεί κανείς ότι ο δράστης τον απείλησε μόνο με ένα μαχαίρι και διέφυγε εύκολα με τον χαρτοφύλακα. Ο Κιθ Τσίσμαν συνελήφθη ως ηθικός αυτουργός και καταδικάστηκε σε 6 χρόνια και 6 μήνες φυλάκισης.

Η αστυνομία πιστεύει ότι η ληστεία διεξήχθη από τον Πάτρικ Τόμας, έναν μικροαπατεώνα από το νότιο Λονδίνο. Ο Τόμας βρέθηκε νεκρός αφού είχε δεχτεί έναν πυροβολισμό στο κεφάλι, τον Δεκέμβριο του 1991. Ποτέ δεν κατηγορήθηκε για τη ληστεία. Η αστυνομία ανακάλυψε όλα τα ομόλογα εκτός από δύο.

8. Αλεξάντρ Αντρέγιεβιτς Πανίν

Επίσης γνωστός και ως “Gribodemon” ή “Harderman”, αυτός ο απίστευτος Ρώσος χάκερ είχε αναπτύξει το κακόβουλο λογισμικό με την ονομασία “SpyEye” το οποίο είχε «μολύνει» περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια υπολογιστές αποσπώντας τις πληροφορίες που είχαν παραδοθεί εμπιστευτικά στις βάσεις δεδομένων (τραπεζικούς λογαριασμούς, αριθμούς πιστωτικών καρτών και κωδικούς πρόσβασης).

Ο Πανίν εμπορευόταν στο διαδικτυο τα προσωπικά δεδομένα που υπέκλεπτε κερδίζοντας τεράστια χρηματικά ποσά. Τέλος στη δράση του έβαλε το αμερικανικό FBI. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της κλοπής; Κανείς δεν ξέρει πραγματικά, ωστόσο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις είναι εκατοντάδες δισεκατομμύρια.

9. Μπέρνι Μάντοφ

Ο Μπέρνι Μάντοφ κάνει τους περισσότερους από αυτούς που βρίσκονται στην λίστα να μοιάζουν με ερασιτέχνες, αφού κατάφερε και έστησε μια απάτη τουλάχιστον 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων. O πρώην χρηματιστής, σύμβουλος επενδύσεων, και πρόεδρος της Νasdaq, έχαιρε της απολύτου εμπιστοσύνης τόσο των εποπτικών αρχών όσο και της υψηλής διεθνούς οικονομικής τάξης . Υποτίθεται ότι τα χρήματα που διαχειριζόταν επενδύονταν σε μετοχές εταιρειών, με περίπλοκες δικλείδες ασφαλείας για προσυμφωνημένες αγοραπωλησίες τίτλων στο μέλλον. O Μάντοφ υποσχόταν αποδόσεις περίπου 10% τον χρόνο. Στην πραγματικότητα απλώς είχε στήσει μία πολυτελή εκδοχή του κόλπου της πυραμίδας.

Η τεραστίων διαστάσεων απάτη του αποκαλύφθηκε τον Δεκέμβριο του 2008. Δεν αποκλείεται καθόλου το κόλπο να συνεχιζόταν, αν δεν μεσολαβούσε η χρηματοπιστωτική κρίση. Οι πελάτες του Μάντοφ άρχισαν να ζητούν την πρόωρη εξόφληση τους, με το Μαντόφ να συγκεντρώνει απαιτήσεις πληρωμών ύψους 7 δισ. δολ. όμως τα ταμεία ήταν άδεια. Λόγω της κρίσης, ήταν αδύνατον να βρει νέους πελάτες για να ξεπληρώσει τους παλιούς, κι έτσι η υπόθεση ξεσκεπάστηκε, προκαλώντας τεράστια ζημιά σε μεγαλοεπενδυτές και ιδρύματα που πιάστηκαν στα δίχτυα του. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, ορισμένοι πολύ πλούσιοι Αμερικανοί είχαν τοποθετήσει ολόκληρη την περιουσία τους στην πυραμίδα του Μάντοφ, με αποτέλεσμα σήμερα να μην τους έχει απομείνει τίποτα εκτός από τα ρούχα και τα σπίτια τους.

10. Ζερόμ Κερβιέλ

Ο Ζερόμ Κερβιέλ ήταν ο “αδίστακτος trader” που προκάλεσε ζημίες της τάξης των 4,9 δισ. ευρώ στη μεγαλύτερη απάτη στην τραπεζική ιστορία, εκμεταλλευόμενος τη ”συνήθεια” της γαλλικής τράπεζας Societe Generale να ”ελέγχει” μόνο τις καθαρές trading position και όχι το σύνολο των ”στοιχημάτων” που πραγματοποιούν οι traders. Βρέθηκε αντιμέτωπος με τη μέγιστη ποινή της τετραετούς φυλάκισης στην Γαλλία, αν και πέρασε λιγότερο από 4 μήνες πίσω από τα κάγκελα. Εάν ο Κερβιέλ είχε κριθεί ένοχος για παρόμοιο αδίκημα στις ΗΠΑ, η ποινή του θα ήταν τουλάχιστον 20 ετών, σύμφωνα με έναν αμερικανό δικηγόρο ο οποίος είχε εκπροσωπήσει έναν καταδικασθέντα trader.


Διαβάστε επίσης: Μια από τις πιο περιβόητες κλοπές έργων τέχνης όλων των εποχών!

Share.

Comments are closed.