Μπράιαν Στονχάουζ: Ο Βρετανός κατάσκοπος που αγάπησε την τέχνη και τη μόδα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ήταν φοιτητής εικαστικών τεχνών, κατάσκοπος και αιχμάλωτος κατά τη διάρκεια του B’ Παγκόσμιου Πολέμου επιβιώνοντας από τέσσερα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Μια δεκαετία αργότερα έγινε ένας από τους κορυφαίους εικονογράφους μόδας της Vogue. Έκθεση για το έργο του παρουσιάζεται στη γκαλερί Abbott and Holder στο Λονδίνο μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου 2017, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Guardian».

«Πρώην Βρετανός κατάσκοπος εργάζεται στη Vogue» ανέφερε δημοσίευμα της Herald Journal, όταν το αμερικανικό περιοδικό μόδας ενέταξε στο δυναμικό του τον Μπράιαν Στονχάουζ το 1952.

Αν και ο τίτλος του δημοσιεύματος προκάλεσε σοκ, ήταν αληθινός, ο εικονογράφος ήταν πράγματι ένας κατάσκοπος κατά τη διάρκεια του B’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Γεννημένος το 1918 στην Αγγλία, ο Μπράιαν Στονχάουζ φοίτησε στη Σχολή Εικαστικών Τεχνών και μέχρι το 1938 δημιουργούσε ήδη σχέδια μόδας, αλλά η σταδιοδρομία του διακόπηκε από τον πόλεμο. Ξεκίνησε στρατιωτική θητεία το 1939 και τρία χρόνια αργότερα έγινε μέλος των Επιχειρήσεων Ειδικών Αποστολών (SOE) μιας ελίτ ομάδας ανδρών και γυναικών που εκπαιδεύονταν για να διεισδύουν στην ναζιστική Ευρώπη και να συντονίζουν το σαμποτάζ της Γερμανικής Πολεμικής Προσπάθειας από μέσα.

Μετά από μακρόχρονη εκπαίδευση, στάλθηκε ως Βρετανός κατάσκοπος στη Γαλλία για να βοηθήσει το κίνημα αντίστασης και το έκανε προσποιούμενος ότι ήταν Γάλλος καλλιτέχνης, ο Michel Chapuis. Το μυστικό του όπλο ήταν ένα spy set radio Β2 που μετατρεπόταν σε κουτί ζωγραφικής ενός καλλιτέχνη.

Όταν η Γκεστάπο τον συνέλαβε, ο Στονχάουζ τους είπε ότι ήταν Γάλλος φοιτητής εικαστικών τεχνών που εργαζόταν για τη Vogue, ένα ψέμα που έγινε πραγματικότητα δέκα χρόνια αργότερα.

Ο Στονχάουζ ανακρίθηκε και βασανίστηκε τους επόμενους μήνες και μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γερμανία το 1943 και αργότερα στο Μαουτχάουζεν. Ένας φρουρός των SS του ανέθεσε να κάνει πορτρέτα αξιωματικών και των συζύγων τους, αλλά ο καλλιτέχνης μεταφέρθηκε σε άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης, καταλήγοντας στο Νταχάου.

Απελευθερώθηκε τον Απρίλιο του 1945, αλλά μόνο μετά τις δίκες της Νυρεμβέργης κατάφερε να προχωρήσει με τη ζωή του: επέστρεψε στην Αγγλία και στη συνέχεια μετακόμισε στις ΗΠΑ, όπου έγινε καλλιτέχνης πορτρέτου.

Το 1952 προσλήφθηκε από την Vogue. Μαζί με τον Eric (Carl Erickson 1891-1958) και τον Rene Bouche (1905-1963), ο Στονχάουζ παρουσίασε οπτικά την άνοδο των νέων σχεδιαστών και την άφιξη στη σκηνή της μόδας συναρπαστικών στυλ.

Η έκθεση «Brian Stonehouse MBE (1918-1998) – WWII SOE Agent and American Vogue Fashion Illustrator 1952-1963» ανακαλύπτει εκ νέου τα έργα της χρυσής περιόδου που ήταν εικονογράφος μόδας.

Σχεδίασε τα σκίτσα ορισμένων από τις πιο όμορφες γυναίκες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ηθοποιών Σοφία Λόρεν και Ταλούλα Μπάνκχεντ συλλαμβάνοντας το ύφος, τη ζωντάνια και την κομψή αυθεντικότητα και την αυθόρμητη φυσικότητα.

Στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τη ζωή και το έργο του Μπράιαν Στονχάουζ συνέβαλε η έκδοση της βιογραφίας «Brian Stonehouse: Artist, Soldier, War Hero, Fashion Illustrator» (Μπράιαν Στονχάουζ: Καλλιτέχνης, Ήρωας Πολέμου, Εικονογράφος Μόδας) του Φρεντ Σαρφ.

Share.

Comments are closed.