Τζον Λένον: 40 χρόνια χωρίς το θρυλικό “σκαθάρι”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Να δείτε που θα πάω είτε από αεροπορικό ατύχημα, είτε από σφαίρα κάποιου τρελού θαυμαστή μου” είχε πει σε μια συνέντευξη του πριν πολλά χρόνια ο Τζον Λένον, προϊδεάζοντας τον κόσμο για το τέλος του. Τελικά η προφητεία του βγήκε αληθινή, καθώς το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου του 1980, ο Μαρκ Τσάπμαν πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον Λένον ακριβώς έξω από την είσοδο του σπιτιού του στην Νέα Υόρκη.

Ο Τσάπμαν είχε προσεγγίσει τον Λένον νωρίτερα την ίδια ημέρα, κατά την αναχώρησή του από το σπίτι του, αποσπώντας μάλιστα ένα αυτόγραφο του. Μετά την επιστροφή του Λένον από το στούντιο ηχογράφησης, ο Τσάπμαν τον πυροβόλησε πισώπλατα, συνολικά τέσσερις φορές. Σύμφωνα με την αυτοψία, οι μισές σφαίρες διαπέρασαν το αριστερό μέρος του σώματός του στο ύψος του στήθους, ενώ οι υπόλοιπες τον τραυμάτισαν κοντά στον αριστερό ώμο. Όλες προκάλεσαν εσωτερική αιμορραγία, ενώ η θανάσιμη σφαίρα διαπέρασε την αορτή του.

© Rowland Scherman / Getty Images / Ideal Image

Σύμφωνα με τις αναφορές, μετά τη δολοφονία ο Τσάπμαν παρέμεινε στον τόπο του εγκλήματος μέχρι την άφιξη της αστυνομίας. Εκτός από το όπλο του εγκλήματος, στην κατοχή του υπήρχαν ένα αντίτυπο του δίσκου Double Fantasy, στο εξώφυλλο του οποίου είχε υπογράψει νωρίτερα ο Λένον, ένα αντίτυπο του μυθιστορήματος The Catcher in the Rye του Τ. Ν. Σάλιντζερ, καθώς και κασέτες με τραγούδια των Beatles.

O Λένον οδηγήθηκε αμέσως στο νοσοκομείο Ρούζβελτ, όπου με την άφιξη του επισημοποιήθηκε ο θάνατος του, που προκλήθηκε λόγω της μεγάλης απώλειας αίματος. Δύο ημέρες αργότερα, η σορός του αποτεφρώθηκε στο κοιμητήριο του Φέρνκλιφ, στη Νέα Υόρκη. Η είδηση της δολοφονίας του Τζον Λένον έπεσε σαν κεραυνός, όχι όμως εν αιθρία καθώς συνταρακτικά γεγονότα εξελίσσονται, την περίοδο εκείνη στη διεθνή κοινότητα . Παρ’ όλα αυτά ο χαμός του Τζον Λένον επισκιάζει τα πάντα.

© Hulton Archive / Getty Images / Ideal Image

Ο Μαρκ Τσάπμαν καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Σε ψυχιάτρους του δικαστηρίου διηγήθηκε πως “κακά πνεύματα” τον παρότρυναν να δολοφονήσει τον Λένον, ενώ το 2004 ομολόγησε πως ένας από τους λόγους που τον ώθησαν στην εγκληματική του ενέργεια ήταν η επιθυμία του να προβληθεί, αισθανόμενος πως μέχρι τότε ήταν ασήμαντος.

Στοιχεία της κατάθεσης διέρρευσαν και δημοσιεύτηκαν από τον Βρετανικό Τύπο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Daily Mail, η εξομολόγηση σοκάρει με την αλήθεια της, την ειλικρίνεια ενός φανατικού θαυμαστή, που νόμισε πως θα καταφέρει να “κλέψει” λίγη από τη λάμψη του πλέον ζηλευτού ειδώλου, εξολοθρεύοντας το.

© Hulton Archive / Getty Images / Ideal Image

“Χρειάστηκε απίστευτος προσχεδιασμός, απίστευτη κατασκοπεία. Το είχα σκεφτεί πάρα πολύ καλά, το προετοίμαζα για καιρό. Τρεις μήνες πριν τη δολοφονία, είχα επισκεφτεί το κτίριο όπου βρισκόταν το διαμέρισμάατου για να ελέγξω το χώρο. Τόσο αποφασισμένος ήμουν να διαπράξω το έγκλημα…”

“Προσπαθούσα να κάνω θετικές σκέψεις στη ζωή μου, αλλά έπαθα κατάθλιψη. Έπινα κι απομονώθηκα από τον εαυτό μου, την οικογένεια μου. Είχα τάσεις αυτοκτονίας κι ίσως αυτός ήταν ακόμα ένας λόγος που πήρα την απόφαση να σκοτώσω κάποιον. Ίσως απλώς ήθελα να τελειώσουν όλα για μένα. Για άλλη μια φορά θέλω να πω ότι δεν ψάχνω για δικαιολογίες. Ημουν εκεί, το έκανα, θα μπορούσα να κάνω μεταβολή και να φύγω, όμως είχα κάνει την επιλογή μου. Η λάμψη της δόξας ήταν εκεί. Δεν μπόρεσα να της αντισταθώ. Η αυτοεκτίμηση μου ήταν πληγωμένη. Έψαχνα να βρω διέξοδο. Επέλεξα τη χειρότερη και ήταν τρομερό…” αναφέρει στην κατάθεση του.

© Hulton Archive / Getty Images / Ideal Image

Σε ένα απόγειο της τραγικής ειρωνείας, τρεις μέρες πριν την δολοφονία του, ο Τζόν Λένον είχε δηλώσει σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο περιοδικό Rolling Stone, : “Δεν με ενδιαφέρει να είμαι ένας νεκρός ήρωας. Αυτό που θέλουν -ο Τύπος και οι κριτικοί- είναι νεκροί ήρωες, όπως ο Σιντ Βίσιους και ο Τζέιμς Ντιν. Δεν με ενδιαφέρει να είμαι ένας νεκρός γαμ….ος ήρωας!”


Διαβάστε επίσης: 10 απίστευτα πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον Τζον Λένον

Share.

Comments are closed.