Ο κατά συρροήν δολοφόνος γεννιέται ή γίνεται;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Ο κατά συρροήν δολοφόνος γεννιέται ή γίνεται; Κι αν γίνεται, πώς; Γιατί οι σίριαλ-κίλερς είναι σχεδόν αποκλειστικά άντρες; Και, κυρίως, τι γίνεται στο μυαλό τους, πώς σκέφτονται;

 

Ο Τζον Ντάγκλας ουσιαστικά αφιέρωσε τη ζωή του στην απάντησή των ερωτημάτων αυτών. Πολύ περισσότερο που επέλεξε ως μέθοδο αντιμετώπισης μερικών από τους πιο ειδεχθείς εγκληματίες στην αμερικανική ιστορία για τη μελέτη της συμπεριφοράς τους, ώστε να μπορεί να σκιαγραφεί το προφίλ τους και να προλαμβάνει το επόμενό τους έγκλημα ή να τους συλλαμβάνει.

Το βιβλίο του ”Στο μυαλό των σίριαλ-κίλερς” είναι ο απολογισμός του. Περιγράφει βήμα-βήμα, από την αρχή της καριέρας του στο FBI, πώς ενσωματώθηκαν στην αστυνομική έρευνα διδάγματα της ψυχολογίας και της επιστήμης της συμπεριφοράς των σίριαλ κίλερ.

Ο τρόπος αφήγησης είναι απλός: τα εγκλήματα του κάθε σίριαλ-κίλερ, η αστυνομική μεθοδολογία για τη σύλληψη ή την πρόληψη, το αποτέλεσμα. Το γεγονός ότι ο συγγραφέας ενεπλάκη στις περισσότερες υποθέσεις ή βρέθηκε να συμβουλεύει για τις έρευνες, δίνει ταυτόχρονα και τη βαρύτητα της ισχυρής μαρτυρίας.

Αρκετές από τις περιπτώσεις που αναφέρονται είναι γνωστές από ταινίες κυρίως, όπως το ”Ψυχώ” και η ”Σιωπή των αμνών” ή από τη διάσταση που έλαβαν κάποιες. Όλες τους, πάντως, είναι τραγικά αληθινές.

Το βιβλίο διαβάζεται χωρίς ανάσα. Αν και μπορεί κανείς να διαφωνήσει σε πολλά επιμέρους σημεία όπως για τη θανατική ποινή ή για τον ρόλο των επαγγελματιών ψυχολόγων στα οποία υπεισέρχεται ο συγγραφέας, δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ειλικρίνεια και τη δύναμή του, έστω και με μόνη την αξία της μαρτυρίας.

Share.

Comments are closed.