Απετράπη η ανάληψη της εξουσίας από την Γκρέις Μουγκάμπε στη Ζιμπάμπουε

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Toυ Κουτζάγι Ζβιναβάσε

 

Η Ζιμπάμπουε είναι μια άλλη χώρα. Την Τετάρτη το πρωί, ξύπνησε με την είδηση ότι ο στρατός είχε αναλάβει τον έλεγχο της χώρας. Ο στρατός, αποφεύγοντας προσεκτικά τη λέξη «σύλληψη», ανακοίνωσε ότι έθεσε τον πρόεδρο Μουγκάμπε και την οικογένειά του υπό την προστασία του.

«Αν με είχατε ρωτήσει τρεις ημέρες νωρίτερα, θα σας είχα πει ότι ο επόμενος πρόεδρος της χώρας θα ήταν η Γκρέις Μουγκάμπε», μου είπε ο Μουνυαράτζι Ντόντο, ένας νεαρός κάτοικος της πρωτεύουσας. «Τώρα βρισκόμαστε σε σημείο καμπής. Τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο».

Τι θα συμβεί όμως στη συνέχεια; Ο Ντόντο, όπως και πολλοί άλλοι με τους οποίους μίλησα, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον. Υστερα από τόσα χρόνια οικονομικής και κοινωνικής παρακμής, άνοιξε ξαφνικά ένα παράθυρο αλλαγής. Υπάρχει όμως και μεγάλη αβεβαιότητα. Οι περισσότεροι ελπίζουν πως ο στρατός δεν θα κρατήσει για καιρό την εξουσία. Θέλουν από τους στρατηγούς να εποπτεύσουν μια μεταβατική περίοδο που θα οδηγήσει σε νέες εκλογές.

Ο Ντόντο και άλλοι έχουν τις αμφιβολίες τους. Στο κάτω-κάτω ο στρατός ήταν βασικό στήριγμα του Μουγκάμπε όλα αυτά τα χρόνια. «Αυτό που αναρωτιόμαστε είναι αν διώξαμε έναν σκύλο για να πάρει τη θέση του ένας λύκος», λέει ο Ντόντο. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος ούτε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Ο Ντόντο μου είπε ότι αισθάνεται απολύτως ασφαλής ? τόσο ασφαλής, που βγαίνει τα βράδια για ποτό.

Κατά γενική ομολογία, οι διεργασίες των τελευταίων ημερών ήταν ήπιες. Ο στρατός αποφεύγει τη λέξη «πραξικόπημα». Εκπρόσωπος του στρατού διάβασε ένα ανακοινωθέν στην τηλεόραση όπου εξηγούσε ότι στόχος των ενόπλων δυνάμεων είναι να ηρεμήσει η πολιτική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση προκειμένου να μην οδηγήσει σε κοινωνική σύγκρουση. Ενδείξεις βίας μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν, εκτός από μερικούς πυροβολισμούς την Τρίτη το βράδυ.

Ορισμένοι τομείς της Χαράρε, ιδιαίτερα οι περιοχές όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια, αποκλείστηκαν από τανκς και άλλα κυβερνητικά οχήματα. Τα περισσότερα καταστήματα όμως παρέμειναν ανοιχτά και η πόλη ακολουθεί τους συνήθεις ρυθμούς της (αν και στους δρόμους κυκλοφορούν λιγότεροι άνθρωποι). Την Πέμπτη οι δρόμοι άνοιξαν, αλλά οι στρατιώτες και τα άρματα μάχης παρέμειναν. Φήμες αναφέρουν ότι ο στρατός έχει εγκαταστήσει σημεία ελέγχου στους μεγάλους δρόμους.

Η μεγαλύτερη ένταση σημειώθηκε τη Δευτέρα, δύο ημέρες πριν από το πραξικόπημα, όταν ο διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων Κονσταντίνο Τσιουένγκα έδωσε συνέντευξη Τύπου μαζί με άλλους 90 ανώτατους αξιωματικούς. Εκεί προειδοποίησε το κυβερνών κόμμα να δώσει τέλος στις εσωτερικές του διαμάχες, που οδήγησαν σε διώξεις βετεράνων του απελευθερωτικού πολέμου και εξόργισαν τον στρατό. Η συνέντευξη Τύπου δεν μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα και έγινε γνωστή μόλις την Τετάρτη, όταν ο στρατός ανέλαβε τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης.

Οι περισσότεροι περιμένουν τώρα να δουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Ένα είναι βέβαιο: είναι ενθουσιασμένοι που ο στρατός εμπόδισε τη σύζυγο του Μουγκάμπε να αναλάβει την εξουσία. Ο Μουγκάμπε απομάκρυνε τον αντιπρόεδρο Εμερσον Μνανγκάγκουα από τη θέση του, γεγονός που θα άνοιγε τον δρόμο να τον διαδεχθεί η σύζυγός του.

Μια άλλη νεαρή κάτοικος της Χαράρε, η Ελίζαμπεθ Μσίντο, μου είπε πως κατά την άποψή της όσα συμβαίνουν οφείλονται σε σύγκρουση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Για τον λόγο αυτό, είναι βέβαιη ότι οι πολίτες δεν θα πάθουν τίποτα. Η ζωή συνεχίζεται.

«Οποιαδήποτε αλλαγή είναι καλύτερη από καμιά αλλαγή», λέει ένας άλλος. Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι ζήτησε να μην αναφερθεί το όνομά του. Πολλοί πολίτες εξακολουθούν να φοβούνται το καθεστώς. Αλλοι πιστεύουν ότι μια καινούργια κυβέρνηση θα μπορέσει να επιβιώσει μόνο αν ακολουθήσει μια πορεία διαμετρικά αντίθετη από εκείνη του Μουγκάμπε. Αν λάβει μέτρα δηλαδή για την ανάκαμψη της οικονομίας, για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου και για την ενίσχυση των διπλωματικών σχέσεων με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Ράσουιτ Μουκούντου, ένας ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βετεράνος δημοσιογράφος, μου είπε ότι οι περισσότεροι πολίτες αισθάνονται σαν να παρακολουθούν δύο νταήδες του χωριού να μονομαχούν. Ο,τι κι αν συμβεί, το θέαμα ενός νταή να τρώει ξύλο είναι απολαυστικό.

Παρόλο που ο Μνανγκάγκουα έχει βεβαρημένο μητρώο (στο παρελθόν είχε διατελέσει διοικητής της μυστικής αστυνομίας), μπορεί να αποδειχθεί αποφασιστικός παράγων για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Μεταξύ άλλων, είναι ένας από τους λίγους που υποστηρίζει την κατάργηση της θανατικής ποινής. Αν τελικά ανεβεί στο θρόνο, πάντως, θα πρέπει να εργαστεί πολύ για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

(*) Ο Κουτζάγι Ζβιναβάσε είναι δημοσιογράφος και συνιδρυτής της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Spiked

 

Πηγή: The Washington Post

Share.

About Author

Comments are closed.